Priopćenje za javnost

Slika /slike/LOGO_CZ_MUP 2.jpg

Dana 4. ožujka 2022. godine Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine obavijestio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da su tijekom ranih jutarnjih sati ruske oružane snage granatirale i zauzele područje Nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini

Tijekom događaja nije došlo do ispuštanja radioaktivnog materijala u okoliš. Ova situacija ne predstavlja opasnost za ljude i okoliš u Republici Hrvatskoj. 
 
U protekla 24 sata nije zabilježeno povećanje doze gama zračenja na teritoriju naše zemlje. Sve do sada izmjerene vrijednosti u skladu su s varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mjernog mjesta i očekivanim sezonskim fluktuacijama. 
 
Prema izvještaju Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine, ostale nuklearne elektrane rade u okviru svojih operativnih granica i definiranih uvjeta za siguran rad. 
 
Ravnateljstvo civilne zaštite prati razvoj situacije i po potrebi obavijestit će o svim daljnjim događajima značajnim za sigurnost građana Republike Hrvatske.


Stranica