Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite na konferenciji „Vatrodojava i zaštita od požara“

U organizaciji časopisa „Zaštita“, u Zagrebu je danas, 20. rujna 2023. održana konferencija „Vatrodojava i zaštita od požara“ na kojoj su sudjelovali i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite

Foto: MUP

U ime ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damira Truta, sudionicima se uvodno obratio načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj, koji je tom prilikom kazao kako je sigurnost građana Republike Hrvatske, njenih materijalnih dobara i okoliša te razvoja gospodarstva i cjelokupnog boljitka zemlje uvelike određena sustavom zaštite od požara te njenim sastavnicama: preventivom i kurativom koje su uređene domaćim zakonodavstvom i provedbenim propisima. Nove tehnologije uvjetuju izmjenu i dopunu zakonske regulative i provedbenih propisa kako bi se ovo stručno područje učinilo maksimalno sigurno za cjelokupno društvo, rekao je načelnik Turkalj te napomenuo kako je u tijeku izrada prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od požara.
 
Uz nadu u uspješnu razmjenu i unaprjeđenje stručnih prijedloga i mišljenja te konkretnih rješenja vezanih uz područje vatrodojave i zaštite od požara, načelnik Turkalj svima je zaželio puno uspjeha u radu Konferencije.
 
U nastavku se, voditelj Inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite Bruno Šuta osvrnuo na trenutni, propisani i uspostavljeni sustav zaštite od požara.

Također, u sklopu konferencije održane su i panel rasprave na kojima je razmatrano stanje regulative, operative, normi te dostupnih tehnologija. Na panel raspravi na temu regulative sudjelovao je načelnik Nikola Turkalj.
 
Vatrodojavni i protupožarni sustavi važan su element u zaštiti osoba i imovine. Pravovremenom detekcijom požara smanjuje se mogućnost stradavanja ljudi te se sprečavaju velike financijske štete. Važan dio sigurnosti stambenih, poslovnih i industrijskih prostora je ulaganje u kvalitetan sustav vatrodojave i zaštite od požara.
 
Ovogodišnja konferencija okupila je više stotina sudionika, a obrađene su brojne teme, od novih tehnologija za vatrodojavu i protupožarne sustave, primjene i načina korištenja vatrodojave, izazova ugradnje i protupožarne zaštite solarnih sustava (panela) do inteligentnih sustava za vatrodojavu i detekciju požara, stabilnih sustava za gašenje požara te suodnosa Zakona o vatrogastvu sa Zakonom o zaštiti od požara.
 
Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatske gospodarske komore te uz partnerstvo Hrvatske udruge za zaštitu od požara.
 

Stranica