Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite na aktivnostima u sklopu 15. Dana kriznog upravljanja

Uoči međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja održana je radionica „Razvoj kriznog menadžmenta kroz projekte EU“

Foto: MUP

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovali su na radionici „Razvoj kriznog menadžmenta kroz projekte EU“ koja je, u sklopu 15. Dana kriznog upravljanja, održana u ponedjeljak, 24. listopada u Velikoj Gorici.

Na radionici su sudjelovali načelnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković, voditelj Službe za opremanje i razvoj Mladen Boričević i voditeljica Odjela za pripremu projekata Andrea Zrilić Martinović. Načelnik Vinković je na radionici predstavio ciljeve i aktivnosti vezane uz projekt  „Jačanje modula civilne zaštite za odgovor na kemijske, biološke, radiološke i nuklearne rizike (KBRN)“, dok je voditelj Boričević predstavio aktivnosti projekta „Tactical response unit Stockpile- TRUST – MEDSTOC“ koji ima za cilj razviti i održavati stratešku rescEU zalihu medicinske zaštitne opreme (PPE) s ciljem borbe protiv ozbiljnih prekograničnih zdravstvenih prijetnji, čime se pridonosi jačem zajedničkom odgovoru na razini Europske unije. Voditeljica Odjela za pripremu projekata prisutne je upoznala s projektima civilne zaštite i brojnim aktivnostima vezanima uz projekte koje provodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Radionica je okupila relevantne stručnjake iz područja civilne zaštite, sigurnosti, vatrogastva, tijela državne uprave i udruga građana. Tom prilikom, predstavili su projekte koji su u provedbi s naglaskom na njihove ciljeve i aktivnosti te razmijenili iskustva i najbolje prakse oko pripreme i provedbe projekata financiranih kroz programe i fondove Europske unije. Također, istaknuli su razumijevanje važnosti strateških dokumenta za definiranje razvojnih prioriteta i ciljeva koji se mogu implementirati putem projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Dan uoči međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Dani kriznog upravljanja“, u utorak, 25. listopada održat će se okrugli stol na temu „Civilna zaštita u lokalnoj zajednici“ gdje će se kroz stručnu i otvorenu raspravu pokušati identificirati glavni izazovi za civilnu zaštitu u lokalnoj zajednici te će se ponuditi rješenja i preporuke kako rasteretiti sustav civilne zaštite na lokalnoj razini s ciljem jačanja kapaciteta za prevenciju, pripravnost i odgovor na izvanredne događaje. Na okruglom stolu, iz Ravnateljstva civilne zaštite, sudjelovat će koordinator za poslove civilne zaštite Darko Majstorović i voditelj Službe civilne zaštite Požega Slavko Marinac.



Stranica