Predstavnici GIDCH-a u studijskom posjetu Hrvatskoj

Predstavnici Ženevskog međunarodnog centra za protuminsko djelovanje (GIDCH) u četverodnevnom posjetu Hrvatskoj

Foto: MUP

Svrha posjeta bila je obilazak terena, razgovori s upravljačkim i operativnim dionicima hrvatskog protuminskog sustava te razmjena iskustava u svrhu izrade Studije o zahtjevnosti terena te utjecaju na aktivnosti protuminskog djelovanja na njima. Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH prihvatilo je suradnju te dalo podršku ovom projektu.

Primarni cilj Studije je podržati nacionalne centre za protuminsko djelovanje u njihovim naporima da eliminiraju kontaminaciju i opasnost od eksplozivnih ostataka rata na zahtjevnim i teškim terenima te vrate zemljište na sigurnu i produktivnu uporabu.

Nastavno su, od 23. do 27. kolovoza predstavnici GICHD, Armen Harutyunyan i Alain Nellen proveli terenski posjet Hrvatskoj pri čemu im je Hrvatski centar za razminiranje osigurao punu organizacijsku podršku. U okviru terenskog posjeta održan je sastanak s predstavnicima HCR-a na kojem im je predstavljen hrvatski sustav protuminskog djelovanja, predložena su im područja za terenski izvid zahtjevnih minski sumnjivih područja, dogovorena je organizacija i provedba njihova obilaska, a obavljeni su i razgovori s posebnim osvrtom na ključne podatke o utjecaju zahtjevnosti terena na njegovo isključenje iz MSP-a.

Gostima je, uz pratnju voditelja Službe za operativne poslove HCR-a Davora Lauru te pratnju pirotehničara osiguran i obilazak zahtjevnih minski sumnjivih područja na lokalitetima Kopački Rit, Velebit i Kapela.

Dodatno je osiguran sastanak s načelnikom HCR-a Nikšom Bogdanićem te predstavnikom tvrtke za razminiranje RUMITAL d.o.o. Zagreb Željkom Pišćencom u cilju uvida utjecaja zahtjevnosti terena na izvođenje operacija razminiranja iz perspektive izvoditelja poslova razminiranja.

Stranica