Predstavnica Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovala u IRRS misiji za BiH

Na poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), voditeljica Odjela za radiološki i nuklearni izvanredni događaj Ravnateljstva civilne zaštite Stela Popović sudjelovala je od 27. studenog do 7. prosinca 2022. u Sarajevu u IRRS misiji (Integrated Regulatory Review Service) za Bosnu i Hercegovinu

Foto: MUP

U sklopu Misije BiH ugostila je međunarodni tim vodećih stručnjaka iz IAEA i zemalja članica u području radiološke i nuklearne sigurnosti. Tijekom ove Misije provedena je detaljna analiza zakonskih i tehničkih pitanja, tj. zakonodavnog okvira zemlje domaćina u usporedbi s propisanim IAEA standardima i primjerima dobre međunarodne prakse. Sukladno odredbama EU Direktive Vijeća 2009/71/Euratom od 25. lipnja 2009. o uspostavi okvira Zajednice za nuklearnu sigurnost nuklearnih postrojenja, sve zemlje članice obvezne su svakih deset godina provesti samoprocjenu zakonodavnog okvira i nadležnih tijela te osigurati međunarodni pregled istih, tj. provesti IRRS misiju.

Gospođa Popović bila je zadužena za analizu stanja u tematskom području Sustav pripravnosti i odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj, a njezino sudjelovanje je priznanje Republici Hrvatskoj odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite u smislu prepoznavanja stručnjaka iz područja radiološke i nuklearne sigurnosti.

U IRRS misiji sudjelovali su i stručnjaci iz Slovenije, Danske, Zimbabvea, Irske, Francuske, Republike Češke, Italije, Grčke i Kube, pod vodstvom IAEA koordinatora.
 

Stranica