Predstavljanje monografije HGSS Stanice Gospić povodom 30. obljetnice osnutka

U Kulturno informativnom centru Gospić, dana 11. lipnja predstavljena je monografija „Dan je zamijenio noć, bura nam očistila pogled“ autora Anite Bušljeta Tonković, Ivana Brlića i Nikole Šimunića

Foto: MUP

Pomoćnik ministra dr.sc.Damir Trut pozdravio je nazočne u ime PPVRH i ministra unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite i svoje osobno ime te izrazio zadovoljstvo i zahvalu HGSS-u, kao jednom od temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite, na svom profesionalnom, nesebičnom i ljudskom doprinosu sustavu, s primarnim ciljem spašavanja ljudskih života.

“Kad netko napiše knjigu ostvario je jedan život, a kad napiše ovakvu knjigu, onda je ostvario više života jer svaka akcija koja je dokumentirana u ovoj monografiji znači spašen život. Područje Ličko-senjske županije je geografski vrlo izazovno, mnogima od nas i nepristupačno, ali ne i za spašavatelje. Stoga sam, kao čelnik Ravnateljstva civilne zaštite, ponosan na njih jer čine dodanu vrijednost sustavu”, istaknuo je pomoćnik Trut, čestitajući Stanici Gospić na okrugloj 30.oj obljetnici i autorima na vrijednoj monografiji.

Pozdravnim riječima obratili su se i ravnatelj Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ Željko Holjevac, pročelnik HGSS-a Josip Granić te pročelnik HGSS Stanice Gospić Josip Brozičević.

O monografiji koja je nastala kako bi čitatelju približila dio atmosfere, zajedništva, prijateljstva, rizika, požrtvovnosti i strasti kojom nam u različitim situacijama priskaču u pomoć hrvatski gorski spašavatelji, govorili su recenzenti Borislav Aleraj i Neven Bočić te urednica Anita Bušljeta Tonković. U monografiji je istaknuta i uloga pročelnika ondašnjeg Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić Jose Živkovića koji se bavio promicanjem i unapređenjem svih žurnih službi na području Ličko-senjske županije pa tako i Stanice Gospić, ističući važnost HGSS-a u smislu važne sastavnice sustava civilne zaštite.

HGSS Stanica Gospić 2019. proslavila je 30. obljetnicu, ali je predstavljanje zbog epidemije koronavirusa moralo biti odgođeno. Osnovana je 1989. godine u Gospiću, djeluje na području Ličko-senjske županije i predstavlja respektabilnu i operativnu službu traganja i spašavanja pokrivajući u spašavanju i potragama ljudi na nepristupačnim terenima skoro 12% teritorija Republike Hrvatske (12 jedinica lokalne samouprave). Stanica radi spašavanja u planini, stijeni, špiljama i jama, divljim vodama te ostalim nepristupačnim područjima, a svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u neurbanim i na teško pristupačnim terenima.

Stranica