Požari otvorenog prostora - 3. kolovoza 2021.

Zadarska županija

2. kolovoza u 16:57 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru otvorenoga prostora u Zadru. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 0,72 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca s 5 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar te jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 18:42 sati.
 
Splitsko – dalmatinska županija
 
  • 1. kolovoza u 12:37 sati zaprimljena je dojava o požaru trave, niskog raslinja i niske hrastove šume na lokaciji Gačića glavica između Trilja i Biska. Zbog jačeg jugoistočnog vjetra požar se brzo širio pa je zatraženo angažiranje 2 Air-Tractora Fire Boss, a nakon procjene pilota na požarištu i uz suglasnost županijskog vatrogasnog zapovjednika te glavnog vatrogasnog zapovjednika, zatraženo je angažiranje i 2 zrakoplova Canadair. Jedan Air - Tractor koji je upućen u izviđanje prema jugu Hrvatske također je djelovao na požarištu te nakon naleta nastavio prema ruti izviđanja. Osim zračnih snaga u gašenju požara sudjelovalo je 38 vatrogasaca s 11 vatrogasnih vozila iz JVP-a Sinj i Split te DVD-a Trilj, Sinj, Dicmo, Dugopolje, Split, Klis i Žrnovnica. Požar je ugašen 2. kolovoza u 8:00 sati, a opožarena površina iznosi oko 24 ha.
  • 1. kolovoza u 17:39 sati JVP Makarska je zaprimila dojavu od DVD-a Tučepi o požaru raslinja u Makarskoj na području Osejava. Požar je zahvatio gusto raslinje, većinom borove šume i makije na površini od oko 6 ha. Angažirane su vatrogasne snage s područja operativnih zona Makarska i Omiš i to JVP i DVD Makarska, DVD-i Brela, Baška Voda, Podgora i Promajna te DVD-i Omiš, Gata, Dugi Rat, Zadvarje i Kučiće, ukupno 110 vatrogasaca s 29 vatrogasnih vozila, a zbog blizine objekata i mogućnosti daljnjeg širenja na gustu borovu šumu angažirana su i 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 2. kolovoza  u 13:01 sati.
  • 2. kolovoza u 10:15 sati ŽC 112 Split zaprimio je dojavu o požaru niskog raslinja i borove šume na lokaciji Seget Gornji, Tomaši. U gašenju požara sudjeluju 194 vatrogasca s 49 vatrogasnih vozila iz JVP-a Split, Trogir, Sinj i Podstrana te DVD-a Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget - Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje, Split, Omiš i Dugi Rat, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split te pripadnici PP NOS-a HV-a. Tijekom dana na požarištu su djelovala četiri protupožarna zrakoplova Canadair, četiri protupožarna zrakoplova Air Tractor i jedan protupožarni helikopter Mi8MTV s uređajem za gašenje. Na zahtjev vatrogasaca 3. kolovoza od 1:00 sat zatvorena je za sav promet cesta D8 od benzinske postaje Perić do rotora za Novi Čiovski most. U 2:40 sati angažirane su dodatne vatrogasne snage. Trenutno procijenjena opožarena površina iznosi 550 ha. Od 6:05 sati radi pomoći u gašenju na požarište su stigla i 2 protupožarna zrakoplova Canadair.
 
Šibensko - kninska županija

2. kolovoza u 16:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenoga prostora na području Drinovaca. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 27 vatrogasca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš te DVD-a Drniš, Ružić i Promina, kao i dva protupožarna zrakoplova Canadair. Požar su tijekom noći nadzirali pripadnici JVP Drniš s 3 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom. Požar je lokaliziran u 18:47 sati, a ugašen u 6:30 sati.

Stranica