Potres u BiH magnitude 6.1 po Richteru

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/earthquake-5704295_1920.jpg

Prema informaciji Seizmološke službe Republike Hrvatske, 22. travnja u 23:07 sati dogodio se razoran potres u BiH

22. travnja 2022. u 23 sata i 7 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres kod Ljubinja u BiH, 45 km sjeverno od Dubrovnika. Magnituda potresa iznosila je 6.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII stupnjeva EMS. Potres se osjetio diljem RH, posebice u Dalmaciji. 

Nakon ovog uslijedila je serija manjih potresa od kojih je najjači bio magnitude 3,7 prema Richteru. Potres se osjetio i u Republici Hrvatskoj, a županijski centri 112 zaprimili su više poziva uznemirenih građana uglavnom s područja Dalmacije. Prijave materijalne štete nije bilo.

Prema dostupnim informacijama iz Bosne i Hercegovine, u potresu je smrtno stradala jedna ženska osoba (uslijed odrona stijene na obiteljsku kuću u Stocu), a bilo je više lakše ozlijeđenih osoba. Štete su zabilježene na području Stoca i Mostara, a radi se uglavnom o pukotinama na zidovima, oštećenjima fasade i dimnjaka i palim crijepovima.

Na području Republike Hrvatske tijekom 23. travnja vatrogasci su imali 15-ak intervencija na krovovima kuća, uglavnom zbog oštećenja dimnjaka i crijepova na području Metkovića. Na području grada Dubrovnika prijavljena je šteta u dva stambena objekta: manja napuknuća na pregradnim zidovima u stanu i puknuće vodovodne cijevi u kupaonici.
 

Stranica