Potpredsjednik Vlade Božinović: Idemo očistiti Hrvatsku od mina!

U Ministarstvu unutarnjih poslova prigodno obilježen 4. travnja - Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

Foto: MUP

Tom prigodom, kroz film Protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj - od izazova do prilike prikazan je put razminiranja Republike Hrvatske od 1996. do danas, nakon čega su se prisutnima prigodno obratili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.
 
Govoreći o minskoj opasnosti kao posljedici ratnih razaranja na području Hrvatske, ministar Božinović istaknuo je kako je još 87 kilometra kvadratnih minski sumnjivog područja na području 21 grada i općine u 4 županije zagađeno s više od 9 900 raznih minsko eksplozivnih ostataka rata, obilježenih s 4 037 oznaka minske opasnosti.
 
„Hrvatski protuminski sustav je međunarodno prepoznat. Imamo dobre i vidljive rezultate te je dosad osiguranim financijskim sredstvima u potpunosti odrađeno razminiranje kuća i okućnica, vitalne infrastrukture, državne granice, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata, nasipa i inundacijskih pojaseva, pašnjaka, turističkih destinacija te područja zaštićene prirode, rekao je ministar Božinović te dodao kako je još preostalo od mina osloboditi šume, uglavnom brdsko-planinskog područja, što je, zbog značajki terena i korištenja uglavnom ručne metode detekcije mina zahtjevnije.
 
„Hrvatska je prepoznata kao jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu, a kao ministar ne mogu ne izraziti zahvalnost svima koji su svojim predanim radom doprinijeli i doprinose ostvarenjima protuminskog djelovanja, posebice pirotehničarima na predanom obavljanju ovog opasnog i zahtjevnog posla“ - naglasio je ministar Božinović te podsjetio građane da do potpunog uklanjanja minske opasnosti s područja Republike Hrvatske poštuju oznake minske opasnosti,  ne uklanjaju ih i ne ulaze u označena minski sumnjiva područja.
 
Izazov koji je pred nama nije lagan, ali ne postoji nitko na svijetu s više iskustva od vas da taj posao uspješno obavi. Idemo očistiti Hrvatsku od mina! - zaključio je ministar Božinović.
 
Bila je ovo i prilika da potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić potpišu Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Croatian safe steps CROSS, prvi prijavljeni strateški projekt iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021-2027, koji za cilj ima razminiranje 34,5 km² šuma i šumskog zemljišta, a vrijednost mu je 52,23 milijuna eura, od čega su sredstva EU 32,3 milijuna eura.
 
„Treba napomenuti i da je Ravnateljstvo civilne zaštite, kao operativno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova u procesu pripreme projekata razminiranja, pripremilo i drugi projekt Croatian safe steps II, čija je vrijednost 78 milijuna eura, od čega su 48,36  milijuna eura bespovratna sredstava EU.“ - kazao je ministar Božinović te istaknuo kako je do sada u čišćenje Hrvatske od mina uložena milijarda eura, a gotovo četvrtina tog novca je ili će biti iz fondova Europske unije.
 
Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić je istaknuo kako zagađenost minama predstavlja stalnu prijetnju, ograničavajući potencijal razvoja županija i otežavajući provedbu mjera očuvanja okoliša i korištenje prostora u bilo kojem kontekstu te kako će se ovim sredstvima Europske unije omogućiti daljnji napori u rješavanju problema mina, s ciljem postizanja Hrvatske bez mina do 2026. godine. „U novom financijskom razdoblju 2021.-2027. je uz pomoć europskih fondova, kao prioritet Vlade, isprogramirano i stavljeno u naše prioritete ponovno korištenje sredstava Europske unije za rješavanje zagađenosti od mina i mi ćemo kroz ovo razdoblje uložiti čak 130 milijuna eura, stoga mi je drago da smo danas ovdje zbog potpisivanja prvog od dvaju projekata Cross, kojima ćemo značajno doprinijeti rješavanju tog problema“ - kazao je Erlić.

Ovom prilikom, u ime poslodavaca koji se bave poslovima razminiranja, skupu se obratio i predsjednik Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja Zdenko Sokač  te zahvalio ministru Božinoviću i Vladi RH jer su osigurali dostatna financijska sredstva kako bi se u kontinuitetu mogli obavljati poslovi razminiranja čime će se osigurati nesmetano kretanje ljudi, učinkovito gospodarenje šumama te gospodarski rast.

Podsjetimo, 4. travnja proglašen je Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u prosincu 2005. godine na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, temeljem Rezolucije o pomoći u protuminskom djelovanju te se od tada kontinuirano obilježava u Republici Hrvatskoj.

 


Stranica