Posljedice olujnog nevremena

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/nevrijeme sisak.jpg

Olujno nevrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom zahvatilo područje više županija

Foto: MUP

Sisačko - moslavačka županija
ŽC 112 Sisak zaprimio je 1. kolovoza od 11:25 sati preko 220 poziva građana o olujnom nevremenu koje je rušilo drveće i nosilo crijepove i druge pokrove kuća te rušilo stupove električne mreže. Bilo je više dojava o potrganim žicama električne mreže između stupova i dalekovoda. Na intervencije su izašli vatrogasci javih vatrogasnih postrojbi Sisak, Petrinja, Kutina i Novska te vatrogasci DVD-a s područja pogođenih nevremenom. ŽC 112 Sisak primljene dojave o kvarovima na električnoj mreži prosljeđivao je dispečeru  HEP-a DP Elektra Sisak i HEP-a DP Elektra Križ. Prema informaciji dispečera HEP-a DP Elektra Sisak, radi se o velikim štetama na infrastrukturi HEP-a. Većina kvarova je otklonjena.
           
Županijski centar 112 Zagreb je također zaprimio više dojava o nevremenu u Sisačko - moslavačkoj županiji. Najviše se radilo o drveću koje je palo i zakrčilo prometnice te oštećenim strujnim stupovima i kablovima. Određena mjesta su ostala bez struje, oštećeni su krovovi kuća i gospodarskih objekata. Sve dojave javljene su nadležnim službama.
 
Zagrebačka županija
ŽC 112 Zagreb zaprimio je više poziva građana vezano uz posljedice nevremena koje je oko 11:30 sati prošlo dijelom Zagrebačke županije (Haganj, Vrbovečka Dubrava, Dugo Selo, Habijanovac, Križ). Najviše dojava odnosilo se na drveće koje je palo i zakrčilo prometnice, oštećene strujne stupove i strujne kablove, a u mjestu Dubrava Vrbovečka oštećeno je nekoliko desetaka kuća (popadali crijepovi, oštećeni krovovi). Dojava o ozlijeđenim osobama nije bilo. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe.
 
Požeško - slavonska županija
Zbog nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom koje je oko podneva zahvatilo područje Lipika, Pakraca i Požege, došlo je do oštećenja krovova na stambenim objektima i obiteljskim kućama. Od većih objekata dignut je limeni krov na stambenoj zgradi u Pakracu  i oko 50 m² krova na zgradi PU OKC u Požegi. Porušeno je na desetke stabala na D38 Požega-Pakrac između naselja Mijači i Glavica, na D47 kod naselja Dobrovac te na D69 Striježevica. Većina naselja na području Pakraca, Lipika i Čaglina ostalo je bez električne energije zbog kvarova na električnoj mreži. Na saniranju posljedica nevremena sudjelovali su vatrogasci i ekipe Elektre.
 
Virovitičko - podravska županija
Jako nevrijeme s olujnim vjetrom zahvatilo je oko 12:30 sati područje Županije. Ukupno je zaprimljeno 13 dojava iz cijele Županije o padu stabala preko ceste, na krov jedne kuće u Virovitici i u dvorište u Slatini. Došlo je do prekida električne mreže zbog oštećenja električnih vodova u Lugu Gradinskom (općina Gradina). U mjestu Pitomača iz gnijezda na električnom stupu zbog vjetra je pala mlada roda i ozlijedila nogu. Rodu su zbrinuli djelatnici prihvatilišta za zaštićene ptice.
 
Osječko - baranjska županija
Jako nevrijeme praćeno vjetrom oko 14:00 sati zahvatilo je područje Županije. Uslijed nevremena porušena su stabla na prometnice, električne vodove i krovove kuća u Osijeku, Đakovu, Belišću, Belom Manastiru, Starom Topolju, Lacićima, Malinovcu, Habjanovcima, Ladimirevcima, Selcima Đakovačkim, Velimirovcu i Klokočevcima. Zaprimljena je dojava o padu rasvjetnog stupa na osobno vozilo u Osijeku i podignutom krovištu kuće u Našicama. Nekoliko ulica je ostalo bez električne energije u Osijeku. Na đakovačkom području srušio se 400 kV dalekovod Ernestinovo – Đakovo na prometnicu između naselja Krndija i Punitovci te je zatvoren promet. Također je došlo do pada tri dalekovoda kod groblja u Punitovcima. Na crkvi u Punitovcima urušen je dio krovišta, a primljeno je i nekoliko dojava o štetama na obiteljskim kućama. Primljene su i dojave iz Čepina o rušenju stabala na kuće i električne vodove, oštećenju krovova kuća i objekata te kvarovima na elektroenergetskoj mreži u Levanjskoj Varoši. Na intervencijama su bili vatrogasci i ekipe HEP-a, kao i djelatnici komunalnih poduzeća koji rade na otklanjanju posljedica.    
 
Bjelovarsko - bilogorska županija
Šire područje Županije (Grubišno Polje, Veliki Grđevac, Predavac, Dražica) oko 12 sati zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom. ŽC 112 zaprimio je preko 50 dojava građana i interventnih službi o posljedicama nevremena. Dojave su odnosile na pad stabala na prometnice, oštećene električne i telefonske vodove te oštećene objekte i osobna vozila. Po dojavama alarmirane su nadležne službe (Ceste d.d., HEP, vatrogasci). Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama niti o posljedicama udara groma. Prema informacijama HEP-a (Elektra Križ i Bjelovar) van pogona je bilo 200 trafostanica na 12 visokonaponskih pravaca. Ne teren su izašle ekipe Elektre. Za vrijeme trajanja poremećaja bez električne energije bilo je više od 6200 korisnika.
 
Koprivničko - križevačka županija
Zbog pojačanog vjetra na području Županije došlo je do pada grana i drveća na električne vodove. U popodnevnim satima došlo je do rušenja dva stupa na prugu Sv. Ivan Žabno - Bjelovar (između postaja Sv. Ivan Žabno i Cirkvena). Dispečer HŽ je izvijestio da je došlo do pada stabla na prugu između postaja Kloštar Podravski - Bjelovar. Grane koje su bile na pruzi uklonili su strojovođa i osoblje vlaka, zastoja i materijalne štete nije bilo. Uslijed vjetra bez struje je bilo nekoliko mjesta koja su u nadležnosti Elektre Bjelovar. Koprivnica i bliža okolica bili su bez struje 5 minuta zbog ispada zaštite u 110 kV trafostanici Koprivnica 1.
 
Varaždinska županija
Uslijed olujnog vjetra koje je oko 15:00 sati zahvatilo područje općine Sveti Đurđ nastala je šteta u 8 domaćinstava. Oštećeno je 7 krovišta na obiteljskim kućama, 3 gospodarske zgrade i 3 osobna vozila, na saniranju šteta bili su angažirani vatrogasci DVD Sv. Đurđ, DVD Hrženica, DVD Komarnica i DVD Karlovec. Nema informacija o ozlijeđenim osobama. Za vrijeme nevremena nije bilo problema u elektro i vodoopskrbi. Područje Hrženice iza 18 sati obišla je načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, gdje se susrela s voditeljem Službe za prevenciju i planiranje Područnog ureda civilne zaštite Varaždin koji ju je informirao o stanju na terenu i poduzetim aktivnostima.
 
Brodsko - posavska županija
Oko 13:00 sati jak vjetar praćen kišom zahvatio je dijelove Županije, izazvao je prekide u opskrbi potrošača električnom energijom u više naselja na području općine Cernik i Podcrkavlje te u pojedinim dijelovima Slavonskog Broda. Došlo je do rušenja drveća na prometnice: Slavonski Brod (dvije lokacije), cesta Donji Rogolji - Okučani, cesta Brodski Stupnik - Lovčić, Novo Topolje - Trnava, u naselju Kindrovo, Oriovac. Vjetar je otkinuo lim s krovišta objekta u Brodskom Stupniku. Područje Slavonskog Broda zahvatio je oko 20:35 sati jači vjetar praćen kišom. ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je nekoliko poziva vezano uz nestanak električne energije, pad nekoliko crijepova s krova kuće te pad stabla pored ceste.
 
Karlovačka županija
Zbog nevremena na pojedinim dijelovima Županije dolazilo je tijekom dana do kvarova i nestanaka električne energije. Zaprimljeno je nekoliko poziva o oštećenju električne zračne mreže (stupovi, žice), o čemu je odmah obaviješten HEP Karlovac. ŽC112 Karlovac imao je nekoliko poziva vezanih uz padanje drveća na prometnice, o čemu su odmah obaviještene žurne službe koje su intervenirale. Prema informacijama dispečera HEP Karlovac, tijekom dana je dolazilo do povremenog nestajanja napajanja 10 kV-a postrojenja na širem području Cetingrada i Slunja (DV 10 kV Vojišnica, DV 10 kV Podmelnica, DV 10 kV Kamenica) zbog nevremena i jakog vjetra, a samim time i do prekida napajanja električnom energijom potrošača na tom području (oko 2500 korisnika).

Krapinsko - zagorska županija
ŽC 112 Krapina je u vremenu od 15:55 do 20:26 sati zaprimio sedam dojava u vezi nestanka električne energije uzrokovanih pojačanim vjetrom i kišom, iz Andraševca, Domahova, Zaboka, Repovca, Komora Začretskog, Lepe Vesi i Pavlovca Zabočkog. Sve kvarove dežurne ekipe HEP-a su otklonile.
 
Istarska županija
Nevrijeme praćeno vjetrom oko 18:30 sati zahvatilo je dio središnje Istre prema zapadu (Grdo Selo, Trviž, Škropeti, Fabci, Gambetići, Vežnaveri). Zaprimljeno je desetak dojava građana o srušenim stablima i granama na prometnicama, jedna dojava o padu stabla na krov obiteljske kuće u Vežnaverima te dojave o padu nekoliko stabala na osobne automobile u Trvižu. O navedenim događajima obaviješteni su vatrogasci, policija i djelatnici Istarskih cesta koji su sanirali posljedice nevremena.

Stranica