Posljedice olujnog nevremena

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Nevrijeme/Borik_7.jpg

Olujno nevrijeme zahvatilo više županija

Foto: Ilustracija


24. prosinca 2019.

Šibensko - kninska županija
 
Tijekom 23. prosinca radilo se na uklanjanju posljedica olujnog nevremena koje je  22. prosinca zahvatilo šire područje županije. Vatrogasci su imali ukupno 20 intervencija. U Brodarici, Tisnom i Zlarinu izvlačile su se uz pomoć dizalica ili ispumpavale potopljene brodice (5 intervencija). Ispumpavale su se podrumske i prizemne prostorije u Uzdolju, Betini, Potkonju, Drnišu, Roškom Slapu, Raslini, Šibeniku, Vaćanima i Pirovcu (ukupno 12 intervencija). U Zlarinu i Primošten Burnju otklanjana su stabla s ceste (ukupno 2 intervencije). U Zatonu je odrađena jedna intervencija uklanjanja crijepa s crkve.

Uslijed obilnih oborina došlo je do zamućenja vode u izvorištima Jaruga i Miljacka te je mutnoća iznad dozvoljenih vrijednosti. S izvorišta Jaruga opskrbljuju se potrošači na području Šibenika te prema Murteru i Stankovcima, zatim prema Rogoznici te dijelovi Dalmatinske zagore (Mirlović Zagora, Perković, Primorski Dolac). S izvorišta Miljacka opskrbljuju se potrošači Bukovice i Promine. Takva voda se ne preporučuje za piće. Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava u krškim područjima i obično traje nekoliko dana. Isporučena voda se redovno dezinficira. Unatoč tome što voda nije štetna za zdravlje, preporuča se da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje i sve druge sanitarne potrebe.


23. prosinca 2019.

Istarska županija

 
Uslijed obilnih padalina tijekom 22. prosinca primljeno je nekoliko dojava o izlijevanju vode preko kolnika te plavljenja podruma u mjestima Novigrad, Poreč, Brtonigla, Pula i Funtana. U  Pazinu jedno stablo palo je na kolnik (cesta Gortanov brijeg – Rijavac). Vatrogasne postrojbe imale su devet tehničkih intervencija uklanjanja posljedica kiše - ispumpavanja vode (Rovinj 2, Poreč 3, Umag 2, Labin 1) i izvlačenja vozila iz blata (Rovinj 1).

Zadarska županija
 
Zbog olujnog vjetra i kiše koje je tijekom 22. prosinca zahvatilo Zadar i okolicu došlo je do poteškoća u odvijanju prometa (poplavljene prometnice, polomljena stabla i šljunak na kolniku, pomaknuti šahtovi).  Osim poteškoća u prometu zaprimljena je dojava o poplavljenom podrumu, oštećenju jednog krovišta i dva vozila i nagnuću telefonskog stupa. Došlo je i do izlijevanja mora na rivi u Zadru i Biogradu.
 
Šibensko - kninska županija
 
Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom koje je  22. prosinca zahvatilo šire šibensko područje. Zbog visoke razine vode na cesti u Dolcu (grad Šibenik) policija je u vremenu od 15:15 do 19:00 sati zatvorila promet kako vozila ne bi podizala razinu vode koja je prijetila ulaskom u objekte. Na području županije vatrogasci su imali ukupno osam intervencija ispumpavanja, uglavnom podrumskih prostora u Vodicama i Skradinu i dvije intervencije uklanjanja srušenih stabala u Vodicama i Zlarinu.
 
Splitsko - dalmatinska županija
 
Olujno jugo i obilne kiše te podizanje razine mora, uzrokovali su 22. prosinca probleme na više područja uz obalu. More je poplavilo dijelove starog grada Trogira, dijelove Kaštela gdje je na pojedinim mjestima prouzročilo privremeni prekid prometovanja na ulicama uz obalu i poplavilo pojedine objekte, gradsku jezgru Omiša, gdje je zbog izlijevanja Cetine obustavljeno prometovanje preko ceste ŽC6166 (Omiš-Kučiće) i gdje je more poplavilo i cestu D8 koja prolazi kroz grad pa se promet odvijao otežano. Na području Makarske rivijere je također došlo do velikog podizanje razine mora, ali nije bilo problema za prometnice i objekte, zbog konfiguracije terena. Dijelovi Starog Grada na Hvaru su također poplavljeni, ali obzirom da je to tamo češća pojava, mještani su pripremljeni i nije bilo većih problema. Intervenirale su nadležne službe (vatrogasci, policija, Županijske ceste, komunalci), a razmjere šteta će se moći procijeniti nakon povlačenja vode. Tijekom noći 22./23. prosinca more se počelo povlačiti na svim lokacijama duž obale. Nevrijeme je prouzročilo i prekid svih katamaranskih i trajektnih linija prema srednje dalmatinskim otocima i povremene prekide u opskrbi električnom energijom na širem području Županije.
 
Dubrovačko - neretvanska županija

 
Zbog olujnog nevremena praćenog obilnom kišom, koje je  22. prosinca zahvatilo šire područje Dubrovnika došlo je do prodora vode u jednu kuću u Rožatu Donjem te su pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci osigurali vreće s pijeskom na toj lokaciji. Voda je prodrla i u jednu kuću u Rogotinu. Zbog plime je potopljena riva u Pločama, a u Rogotinu je zatvorena cesta ispred kuća (voda je ušla u jednu kuću). Zbog plime je bila zatvorena i Lapadska ulica u Dubrovniku. Na županijskoj cesti, na predjelu između Marine Komolac i Čajkovića došlo je do pada stabla i stupa javne rasvjete te je promet na tom dijelu bio je onemogućen do postavljanja znakova.
 
Krapinsko - zagorska županija
 

Uslijed obilnih padalina 22. prosinca bilo je nekoliko dojava o izlijevanju vode preko kolnika te plavljenja dvorišta i podruma u mjestima Gornja i Donja Šemnica, Radoboj, Hum na Sutli, Sveti Križ Začretje te u Zaboku. Komunalne službe i vatrogasci rade na otklanjanju problema.
 
Varaždinska županija
 
Uslijed obilnih padalina u noći 22./23. prosinca zbog izlijevanju vode preko kolnika od 22:00 do 03:43 sati bile su zatvorene za promet ceste D 74 Krapina-Bednja i ŽC 2258 GP Macelj-Bednja, a od 05:30 zatvorena je cesta D 35 u mjestu Stažnjevec.
 
Grad Zagreb
 
Uslijed obilnih padalina 22. prosinca bilo je nekoliko dojava o mogućim opasnostima od prelijevanja kanala i vodotoka te plavljenja podruma. Obaviještene su nadležne službe. U Planini Gornjoj se zbog oborina aktiviralo klizište. Na teren su izašli vatrogasci DVD Planina Gornja. Objekti nisu ugroženi.


STANJE I TENDENCIJA TE PROGNOZA VODOSTAJA ZA 23. PROSINCA 2019. (izvor DHMZ)

Trenutno stanje obrane od poplava

Izvanredne mjere: Spojni kanal ZLGČ – Poljanski Lug

Redovne mjere: Akumulacije Boljunčica – Brana Letaj; Bednja – Lepoglava, Tuhovec; Glogovnica – Koritna; Krapina – Kupljenovo; Raša – Most Raša; Sava – Preljev Jankomir, Zagreb, Ustava Prevlaka, Dubrovčak; Sutla – Zelenjak; Zelina – Božjakovina

Pripremno stanje: Bednja – Železnica; Bregana - Koretići; Derivacijski kanal Črnec-Lonja – CS Lonja; Dovodni KNL AK Pakra – Jamarica; Gornja Dobra – Turkovići; Jadro – Majdan; Korana – Karlovac; Krka – Knin; Kupa – Karlovac; Kupčina – Lazina brana; Lonja – Lonjica most; Mala Neretva – Opuzen ustava nizv; Sava – Podsused, Rugvica, Ustava Trebež, Jasenovac; Una – Hrvatska Kostajnica
 

Stanje, tendencija i prognoza vodostaja

SAVA: Vodostaji Save do Zagreba su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje visokih i visokih voda, a vrh vodnog vala prolazi Zagreb. Nizvodno do Crnca vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih do srednje visokih voda.

KUPA: Vodostaji Kupe do Karlovca su u opadanju s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj postaji Karlovac su u porastu s tendencijom opadanja. Dalje nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednjih i srednje visokih voda.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom blagog opadanja, u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednjih i srednje niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u porastu s tendencijom porasta, u domeni niskih voda.







 

Stranica