Posljedice obilnih oborina

Nevrijeme praćeno obilnim padalinama zahvatilo je jučer dijelove Republike Hrvatske  

Foto: MUP

Stanje 12. ožujka 2024.

Zadarska županija
 
Sa smanjenjem količine kišnih padalina došlo je do opadanja vodostaja i normalizacije stanja vodostaja na zadarskom i ninskom području uz rijeke Ričinu i Miljašić Jarugu. I danas se na području Grada Nina provode aktivnosti sanacije posljedica obilnih oborina i izlijevanja vodotoka Miljašić jaruge - čišćenje prometnica i sanacija stambenih i poslovnih objekata koji su bili poplavljeni. Na terenu su djelatnici Službe civilne zaštite Zadar, načelnici Stožera civilne zaštite grada Nina i općine Vrsi, kao i vatrogasci DVD-a Pljusak.
U tijeku je isporuka 25 isušivača koje su, na zamolbu Stožera civilne zaštite Zadarske županije, iz Ravnateljstva robnih zaliha dostavili pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.
 
Sisačko-moslavačka županija
 
Hrvatske vode donijele su danas, 12. ožujka 2024. u 6:00 sati rješenje o uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava za rijeku Unu, gdje je u 11:00 sati izmjeren vodostaj od 386 cm s tendencijom daljnjeg porasta. Zasad nije došlo do izlijevanja rijeke Une, a procjeđivanja ispod ceste rješavaju se pumpama. Prema vremenskoj prognozi, očekuje se prestanak kiše, a vrh vodenog vala u Gradu Hrvatska Kostajnica danas oko 16:00 sati.
 
Duž obale rijeke Une postavljene su aluminijske barijere koje brane daljnji prodor vode. Trenutno su na terenu djelatnici Hrvatskih voda, policije, HEP-a, DVD Hrvatska Kostajnica, Komunalac Hrvatska Kostajnica, gradonačelnik, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i djelatnici Službe civilne zaštite Sisak.
Voda je trenutno pitka te se redovno kontrolira. Županijski centar 112 Sisak nije zaprimio niti jedan poziv građana za intervenciju ispumpavanja vode iz prostorija.
 

Stanje 11. ožujka 2024.

Zadarska županija

Zbog obilnih padalina koje su sinoć, 10. ožujka oko 22:30 sati zahvatile područje Zadra došlo je do plavljenja podruma kuća, garaža, stanova i dvorišta na području mjesta Diklo, Kožino, Petrčane i Krneze. Oko 03:00 sata došlo je do izlijevanja potoka Ričina u Zadru koji je prijetio dvjema kućama i Miljašić Jaruge u Ninu, gdje je pod vodom cesta od Nina prema Vrsima, a poplavljena je i jedna kuća. Županijski centar 112 Zadar zaprimio je 15-ak dojava građana o kojima je odmah obavijestio žurne službe. Aktiviran je Stožer civilne zaštite Grada Nina. Prema informacijama dobivenim u jutarnjim satima situacija se popravlja, kiša prestaje padati, Miljašić Jaruga se povlači te nije bilo novih dojava o plavljenju objekata uz Ričinu u Zadru. Na terenu su djelatnici Službe civilne zaštite Zadar, djelatnici Hrvatskih voda i licencirane tvrtke za radove obrane od poplava kao i pripadnici civilne zaštite i vatrogasnih postrojbi. U idućim satima obavljat će se prepumpavanje poplavljenih voda s ugroženih područja te uklanjanje naplavina za omogućavanje prihvata i protočnosti novih vodnih valova Miljašić Jaruge.
 
Primorsko-goranska županija

Uslijed olujnog južnog vjetra i naleta jakih oborina na području Primorsko-goranske županije, jučer 10. ožujka, Županijski centar 112 Rijeka zabilježio je desetak poziva građana vezano uz srušeno stablo na prometnici u Malom Lošinju te polomljenog telefonskog stupa u naselju Kastav. U naselju Matulji došlo je do kratkotrajnog nestanka električne energije. Uslijed velikih količina vode na kolniku dolazilo je do privremenih ograničenja brzine na dionicama autoceste A6 Rijeka-Zagreb. Na nekim županijskim prometnicama, granje i ponegdje bujice vode na kolnicima usporavali su promet. U prekidu su bile sve trajektne, katamaranske i brodske linije na području kvarnerskog akvatorija, osim trajektne linije Valbiska (Krk) - Merag (Cres). Nakon 23 sata, vjetar praćen naletima kiše počeo se smirivati i cestovni i pomorski promet se normalizirao.

Šibensko-kninska županija

Županijski centar 112 Šibenik zaprimio je 10. ožujka u popodnevnim satima, dvije dojave o padu grane i stabala u Šibeniku i Drnišu, kao posljedica jakog i olujnog juga na području Šibensko-kninske županije. U Šibeniku je grana stabla pala na vozilo što je prouzročilo materijalnu štetu. Na tehničkoj intervenciji bili su angažirani vatrogasci JVP Šibenik (8/3). U Drnišu je stablo palo na prometnicu, o čemu je obaviještena policija i cestarska služba koji su isto uklonili.
 


 

Stranica