Posljedice nevremena u više županija

Posljedice nevremena tijekom 23. siječnja na području više županija

Foto: MUP

Primorsko-goranska županija

Tijekom dana 23. siječnja, naročito u prijepodnevnim satima, Županijski centar 112 Rijeka zaprimio je oko 50 poziva vezanih za događanja uzrokovana olujnim nevremenom te o stanju na prometnicama i nastalim posljedicama na području županije. VOC Rijeka zabilježio je veći broj vatrogasnih intervencija radi uklanjanja stabala i stupova koji su ugrožavali promet i osobe.
 
Karlovačka županija

Tijekom dana 23. siječnja Županijski centar 112 Karlovac zaprimio je preko 100 poziva vezanih za snježnu nepogodu. Većina poziva bila je vezana za nestanak električne energije, srušene ili nakrivljene stupove od struje i telefona, čišćenje prometnica, pad stabala i grana na prometnice. Županijski centar112 angažirao je sve potrebne službe u rješavanju događaja. Kvarovi zbog snježne nepogode na širem području Karlovačke županije (Karlovac, Duga Resa, Ozalj, Slunj, Vojnić i Ogulin) uzrokovali su prekid u opskrbi električnom energijom za oko 5000 potrošača.
Oko 1400 potrošača i dalje je bez električne energije na širem području Karlovačke županije (područje Duga Rese, Ozlja, Slunja i Vojnića). Prema informaciji HEP-a Karlovac, tijekom 24. siječnja će se raditi na otklanjanju kvarova kako bi svi potrošači dobili električnu energiju.
 
Sisačko-moslavačka županija
 
Tijekom dana 23. siječnja zbog velike količine oborine, snijega i kiše došlo je do problema u prohodnosti cesta na području Sisačko-moslavačke županije. Na cestama je bilo snijega, a pod težinom snijega došlo je do rušenja drveća na prometnice i žice električne mreže te nestanka redovite opskrbe električnom energijom na više mjesta. Od ranih jutarnjih sati bez redovite opskrbe električnom energijom bilo je više od 420 trafostanica, odnosno više od 11.000 korisnika, na područjima: Siska, Petrinje, Lekenika, Sunje, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Majura, Gline, Topuskog i Vrginmosta. Tijekom dana uspostavljena je redovita opskrba električnom energijom na gotovo cijelom području. Bez redovite opskrbe i dalje su mjesta: Veliki i Mali Obljaj, Bojna i Kobiljak na Glinskom području. Djelatnici HEP-a su na terenu i otklanjaju kvarove.

Županijski centar 112 Sisak zaprimio je 11 zahtjeva za ispumpavanje vode iz podruma i gospodarskih objekata. Na intervenciju su izašli vatrogasci JVP Sisak, JVP Petrinja, DVD-a Letovanić, Palanjek, Mladost Sisak, Madžari, Glina, Tišina Erdedska. Zaprimljeno je i 20 dojava o drveću koje je palo preko prometnica ili na žice električne mreže. Na intervencije su izašli vatrogasci, djelatnici cesta, komunalnih poduzeća i HEP-a.
 
Grad Zagreb i Zagrebačka županija
 
Tijekom dana 23. siječnja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (snijeg i kiša) na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, više službi je interveniralo na saniranju prometne i opskrbne infrastrukture. Vatrogasci su imali 20-tak intervencija vezano za uklanjanje drveća sa prometnica i desetak intervencija vezanih za plavljenje stambenih/podrumskih prostorija. Primljena je jedna dojava vezana za pojavu klizišta i jedna zbog neočišćene prometnice.
 
Varaždinska županija

Zbog  kiše i snijega koji su padali tijekom 23. siječnja na području Varaždinske županije, a osobito na području Bednje i Trakošćana, vatrogasci su imali više zahtjeva za tehničkim  intervencijama uklanjanja drveća s prometnica. U poslijepodnevnim satima drvo je palo i na prugu Lepoglava-Golubovec, a promet je kasnije normaliziran.

Intervencije su bile u mjestima Margečan, Crkovec, Klenovnik Čalinec, Bedenec, Druškovec, Slivarsko, Žarovnica, Trakošćan, Brezova gora, Prebukovje, Šaša,  Bednja. Na intervencijama su bili angažirani vatrogasci lokalnih DVD-ova, JVP Varaždin i Poduzeće za ceste. Dolazilo je i do je prekida u opskrbi električnom energijom u više naselja na području Ivanca, Lepoglave i Bednje. Također, na cesti D74 došlo je do zastoja zbog prepriječenog kamiona te je zaustavljen promet od Trakošćana prema Macelju. U koloni se našlo 30-tak vozila. Poduzeće za ceste čistilo je na tom području sa dvije ekipe. Zbog vode na kolniku bila zatvorena je cesta koja vodi iz poduzetničke zone Jalžabet prema Kelemenu te u Knegincu. Radi stabla na kolniku u naselju Crkovec zatvorena je cesta. Stablo će biti uklonjeno u jutarnjim satima tijekom 24. siječnja. U padu stabala oštećeno je 5 vozila.  U mjestu Bedenec, prilikom pada stabla na vozilo, jedna osoba je ozlijeđena te joj je pomoć pružena u Domu zdravlja.

Krapinsko-zagorska županija

Tijekom dana  23. siječnja Županijski centar 112 Krapina zaprimio više dojava građana o događajima uzrokovanim vremenskim neprilikama – kiša, snijeg i jak vjetar. Većinom se radilo o poplavljenim kolnicima, ispumpavanjima vode, poplavljenim podrumima i dvorštima te srušenim stablima.
U večernjim satima došlo je do kvara na dalekovodu pa su pojedini dijelovi općina Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje i grada Krapine ostali bez opskrbe električnom energijom. Tehničke ekipe HEP-a odmah su izašle na teren radi otklanjanja kvara. Tijekom noći veći dio kvarova je otklonjen. Bez opskrbe električnom energijom još su naselja Brezovica Petrovska, Koprivnica Zagorska, dio Gornjeg Jesenja i Gorjka. Tijekom 24. siječnja očekuje se potpuna normalizacija u opskrbi.
 
 
Koprivničko-križevačka županija

Dana  23. siječnja u poslijepodnevnim satima Županijski centar 112 je zaprimio veći broj dojava o porastu vodostaja potoka i mogućnosti izlijevanja. Na cesti prema Križevcima, izlaz iz Koprivnice, oborinska voda se prelijevala preko ceste i nije bio moguć promet vozilima. Obaviještene su sve mjerodavne službe koje su odmah izašle na teren.
 
Brodsko-posavska županija
 
Zbog obilne kiše koja je na području županije pala tijekom dana 23. siječnja Županijski centar 112  zaprimio je brojne dojave građana o plavljenju odvodnih kanala, prelijevanju vode u dvorišta i podrume obiteljskih kuća te dojave o velikoj količini vode na pojedinim prometnicama na području općina Gornji Bogićevci, Dragalić, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo i Nova Kapela.  
 
Sve žurne službe, lokalna komunalna poduzeća i cestovne službe upućene su na teren radi sanacije štete. Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s čelnicima jedinica lokalne samouprave kontinuirano prate situaciju te će, u slučaju potrebe, poduzimati daljnje mjere.



Stranica