​Posjet 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

U posjetu Ravnateljstvu civilne zaštite danas su bili polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, koje je predvodio načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić

U nastavnom posjetu bilo je 11 polaznika od kojih je sedam iz Republike Hrvatske te 4 pripadnika Oružanih snaga iz susjednih zemalja (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore).

Na samom početku, ravnatelj Trut pozdravio je goste prigodnim riječima te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom s Hrvatskim vojnim učilištem. Prezentirao je ustroj, ulogu i odgovornosti Ravnateljstva civilne zaštite, kao i sustava civilne zaštite na lokalnoj i regionalnoj razini. Ujedno se osvrnuo na naučene lekcije iz odgovora sustava civilne zaštite nakon potresa u Sisačko -moslavačkoj županiji, koje su implementirane u prijedlog novog Zakona o sustavu civilne zaštite s ciljem daljnjeg poboljšanja, organizacije, uloge i pozicioniranja sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, ali i u međunarodnoj zajednici.

Kroz nastavak posjeta, načelnici sektora upoznali su polaznike s planskim dokumentima iz područja smanjenja rizika od katastrofa, aktivnostima Državne intervencijske postrojbe, modulima za traganje i spašavanje, načinima primanja i pružanja međunarodne pomoći, kao i s ostalim funkcionalnim područjima djelovanja Ravnateljstva civilne zaštite – radiološkom i nuklearnom sigurnosti, inspekcijskim poslovima, eksplozivnim atmosferama i protuminskim djelovanjem.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite prezentacije su održali načelnica Sektora za radiološku i nuklearnu sigurnost Zdravka Tečić, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj, načelnik Sektora za eksplozivne atmosfere Dario Dragojević, načelnik sektora - Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Tomislav Marević te zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković.

Današnji posjet polaznika 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” završio je posjetom Operativnom centru civilne zaštite i Županijskom centru 112 Zagreb, s čijim su ih zadaćama upoznali načelnik Operativnog centra civilne zaštite Roko Baotić i voditelj Županijskog centra 112 Zagreb Božo Ćurić.
 

Stranica