Pomoćnik Trut na 2. Međunarodnom savjetovanju „Kritične infrastrukture-sigurnost vode i javne vodoopskrbe“

Od 1. do 2. lipnja u Opatiji održava se 2. Međunarodno savjetovanje o kritičnoj infrastrukturi - sigurnosti vode i javne vodoopskrbe u organizaciji Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj iz Zagreba, a uz potporu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS) i Asocijacije menadžera korporativne sigurnosti jugoistočne Europe

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut tom prilikom je pozdravio sve sudionike u ime potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i svoje ime te istaknuo kako je tema savjetovanja uvijek aktualna, a posebno segment sigurnosti vode i javne vodoopskrbe. Također se zahvalio organizatorima na iniciranju ove tematike uz uvjerenje da će savjetovanje doprinijeti širem sagledavanju važnosti javne vodoopskrbe u Hrvatskoj, ali i na svjetskoj razini.

„Samo zajedničkim radom i aktivnošću možemo zaštiti vodno bogatstvo“ kazao je Trut, a koji je i otvorio savjetovanje te održao uvodno predavanje na temu „Aktualnosti zaštite kritičnih infrastruktura s naglaskom na javnu vodoopskrbu“. U svom izlaganju osvrnuo se na klimatske promjene, kao rastuće sigurnosne prijetnje po vodne resurse i vodoopskrbnu infrastrukturu te na činjenicu da je voda jedinstven i nezamjenjiv prirodni resurs ograničenih količina i neravnomjerne globalne prostorne i vremenske raspodjele. Svi oblici života i sve ljudske aktivnosti više ili manje vezane su uz vodu, gdje jasno proizlazi važnost odnosa i zaštita vode. Nedostatak vode uslijed učinaka klimatskih promjena predstavlja rastuću sigurnosnu prijetnju i bit će izazov cijelom čovječanstvu u razdoblju do kraja 21. stoljeća.

„Sigurnosne prijetnje po kritičnu infrastrukturu smanjit ćemo primjenjujući pristupe prvenstveno vezane uz strategijske i normativne okvire, a zatim kroz sigurnosne planove, programe i ostale aktivnosti koje će se morati provoditi na svim razinama upravljanja i otpornosti kritičnih infrastruktura“  nadodao je pomoćnika ministra dr.sc. Damir Trut.

Republika Hrvatska se, kao i svijet danas suočava s brojnim izazovima kod zaštite prirodnih resursa, njihovog onečišćenja, opće dostupnosti i zdravlja. Pomanjkanje, rastrošnost i/ili nemilosrdno iskorištavanje resursa, u ovom slučaju vodnih resursa, može dovesti do ozbiljnih prijetnji u konačnici i sukoba.

Svjetska banka - Međunarodna banka za obnovu i razvoj u izvješću „Kvaliteta nepoznata: nevidljiva kriza vode” (World Bank: Quality Unknown: The Invisible Water Crisis ) iz kolovoza 2019. godine, upozorava da se svijet suočava s nevidljivom krizom kvalitete vode. U izvješću navode kako bakterije, otpadne vode, kemikalije i plastika isisavaju kisik iz vodnih zaliha te tako vodu pretvaraju u otrov za ljude i ekosustav.

Kolika se važnost daje vodnim resursima bilo je razvidno i na nedavnom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na razini ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, održanog 23. i 24. ožujka 2021. godine u Bruxellesu, kojom prilikom je Jens Stoltenberg glavni tajnik NATO-a imao značajan istup jer je u fokus strategije i planiranja NATO-a stavio pitanja klimatskih promjena označujući ih kao sigurnosnu prijetnju, te je tom prilikom izjavio; „Klimatske promjene su multiplikator kriza, koje vode ekstremnom vremenu, sušama i poplavama, motiviraju migracije, i sve bespoštedniju borbu za resurse poput vode i hrane"  (Handabaka, 2021).

Sve navedene indicije ukazuju da je pitka voda postala strategijski resurs 21. stoljeća.



Stranica