Pomoć Republici Litvi za zbrinjavanje migranata

Republika Litva proglasila je 2. srpnja 2021. godine izvanredno stanje zbog značajnog porasta broja ilegalnih prelaska državljana Sirije, Iraka i drugih država između bjeloruske i litavske granice

Republika Litva je 15. srpnja 2021. godine aktivirala Mehanizam Unije za civilnu zaštitu slanjem zahtjeva za međunarodnu pomoć kojim je zatražila opremu za zbrinjavanje migranata. Prema procjenama potrebni su zimski šatori, grijaći sustavi za šatore, stambeni kontejneri, kreveti na kat, sanitarni blokovi, vreće za spavanje i slična oprema.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 16. srpnja 2021. godine donijela Odluku upućivanju žurne pomoći Republici Litvi u ukupnoj protuvrijednosti od 1.041.719,00 kuna i to u obliku šatora, kreveta na kat, madraca, jastuka, deka i vreća za spavanje.

Odlukom je zaduženo Ministarstvo unutarnjih poslova - Ravnateljstvo civilne zaštite da isporuku opreme koordinira putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Dva kamiona s prikolicama su danas krenula s opremom iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite iz Jastrebarskog prema Litvi gdje ih je ispratio pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut.

Stranica