Pokazna vježba Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka

Na području jezera Tribalj, u petak 3. rujna, održana je pokazana vježba u cilju prezentacije novih operativnih kapaciteta Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (DIP CZ) Rijeka koja djeluje u sastavu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH

Foto: MUP

Tijekom vježbe prezentirane su mogućnosti modula za koji su se pripadnici DIP CZ Rijeka osposobljavali kroz trotjednu izobrazbu s instruktorima tvrtke "DOK-ING" Zagreb, koji je proizvođač opreme.  Modul je namijenjen za rad u KBRN (kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnim) uvjetima, a se sastoji od kamiona s prikolicom. Na podvozju kamiona nalazi se zapovjedni kontejner s potrebitom opremom za potporu sustava vođenja i zapovijedanja, dok je na prikolici gusjeničar MVF-5 sa specifičnim operativnim sposobnostima.
 
“Ne šalji čovjeka gdje možeš poslati stroj”, logo je tvrtke koja ga je proizvela, a isto je najbolje prezentirano tijekom vježbe. Uz nadzor i upravljanje iz zapovjednog kontejnera, gusjeničar je upravljan daljinski, putem kamera iz sigurne zone. Prezentirano je uklanjanje prepreka, izmještanje kontaminiranih segmenata te gašenje požara uporabom vode i pjenila.
 
Nakon što je istovjetan modul dodijeljen postrojbama u Zagrebu i Osijeku, ovaj predstavlja dodatni operativni kapacitet u Zoni Rijeka (Županije Istarska, Karlovačka, Ličko-senjska i Primorsko-goranska). Cjelokupna oprema je nabavljena uz sufinanciranje Europske unije, putem Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Vježbi, na kojoj je sudjelovalo 20 pripadnika postrojbe, nazočili su načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera sa suradnicima, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladen Vinković sa zapovjednicima DIP CZ Osijek, Zagreb i Split te predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava Bribir i Delnice.

Vježba je organizirana uz domaćinstvo i logističku potporu Športskog ribolovnog društva (ŠRD) „Šaran“ Tribalj, HEP hidro elektrane (HE) „Vinodol“ i DVD Bribir.

Stranica