Područni ured civilne zaštite Rijeka: Edukacija djece iz područja zaštite i spašavanja

Na inicijativu Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, kao i prethodnih godina, realiziran je projekt educiranja djece iz područja zaštite i spašavanja.

Foto: MUP

Projekt se realizira po uzoru na zemlje Europske unije, koje već dugi niz godina provode edukativne projekte u koje se uključuju sve snage sustava civilne zaštite, s ciljem sveobuhvatne i cjelodnevne edukacije djece u ovom području. Cilj ovakvih projekata je djeci odmalena ukazati na neželjene posljedice rizičnih ponašanja te ih educirati o pravilima ponašanja i postupanjima ako se nađu na područjima zahvaćenim katastrofama. Organizator ove edukacije su Osnovna škola „Čavle i Općina Čavle, uz potporu Područnog ureda za civilnu zaštitu Rijeka.

Projekt, koji se redovito provodi još od 2015. godine, ocijenjen je vrlo uspješnim, a ovogodišnja edukacija provedena je 16. travnja u osnovnoj školi „Čavle. Održan je projektni dan pod nazivom Sigurna djeca", na kojem su predstavnici sustava civilne zaštite, policije i ostalih udruga kroz različite igre, natjecanja, prezentacije i radionice djeci pokazala svoja znanja iz zaštite i spašavanja, vezana uz sprječavanje nesreća i reagiranje u opasnim situacijama, a sve s ciljem stjecanja novih i korisnih znanja u vezi zaštite i spašavanja. Aktivnostima je bilo obuhvaćeno 600-tinjak djece osnovne škole Čavle te svi djelatnici škole. Osim Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, u aktivnosti edukacije iz područja zaštite i spašavanja uključili su se Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čavle, Policijska uprava Primorsko-goranska Odjel za prevenciju, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Rijeka, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa - Grupa potražnih pasa Rijeka, Odred izviđača Sjever jug - Kostrena i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

U aktivnosti edukacije iz područja zaštite i spašavanja realizirane su sljedeće cjeline:

  • Kviz znanja o zaštiti i spašavanju  za djecu od 1. do 8. razreda (Područni ured civilne zaštite Rijeka)
  • Natjecanje „Pun ruksak katastrofa“ za djecu od 1. do 4. razreda (Područni ured civilne zaštite Rijeka)
  • Demonstracija postavljanja šatora i natjecanje u postavljanju šatora za djecu od 5. do 8. razreda (Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka)
  • Razgledavanje vatrogasnog vozila i natjecanje u gašenju požara (Dobrovoljno vatrogasno društvo Čavle)
  • Razgledavanje interventnih policijskih vozila, kratak edukativan film, prevencija, nasilje, natjecanje pijane naočale (Policijska uprava Primorsko goranska)
  • Radionica realističnog prikaza ozljeda uz osnove prve pomoći (Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka)
  • Prikaz vještina i demonstracija rada s potražnim psima (HGSS Stanica Rijeka i HUOPP Grupa potražnih pasa Rijeka)
  • Predavanje i prezentacija vještina (Odred izviđača Sjever jug")

Sve igre su se ocjenjivale i bodovale te su na zatvaranju proglašeni pobjednici. Nakon realizacije projekta predstavnici svih snaga sustava civilne zaštite i rukovodstvo škole napravili su zajedničku analizu na kojoj je zaključeno da se projekt, nakon pet godina održavanja, pokazao jako uspješnim. Djeca su na njega pozitivno reagirala i zaključeno je da bi se trebao ponavljati svake godine, uz nastojanje da ga se proširi i na druge škole u Primorsko goranskoj županiji.



Stranica