Podignuta pripravnost sustava civilne zaštite za Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Karlovačku županiju

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/vjetar.jpg

Zbog najave DHMZ-a o nepovoljnim vremenskim uvjetima izazvanim jakim vjetrom i snijegom, sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije su stavljene u pripravnost, pomno prate situaciju te će se aktivirati u slučaju potrebe

Foto: Ilustracija

Podsjećamo, prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra 19. siječnja 2024. crveno i narančasto upozorenje zbog vjetra i snijega.
 
Očekuju se jaki i olujni udari vjetra te lokalno obilan snijeg i stvaranje debljeg snježnog pokrivača, mećava i snježni zapusi.
 
Temeljem Odluke Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas 18. siječnja 2024., putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, građanima na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske te jugozapadnog i zapadnog dijela Karlovačke županije poslana je SMS poruka sljedećeg sadržaja:
Oprez: u petak snijeg, olujan vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura.
 
Pozivamo građane da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.
 
Također, pozivamo građane da za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti, nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.
 
DHMZ: Prognoza vremena za 19. siječnja 2024.

Umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, ponegdje i grmljavinom. U unutrašnjosti će u noći i ujutro uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, u gorju i debljeg. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i uz obalu, moguće i na nekim otocima. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, u Gorskoj Hrvatskoj s olujnim udarima. Na Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo već ujutro na sjevernom dijelu okretati na olujnu buru, pod Velebitom i orkansku, a do kraja dana proširit će se duž cijele obale.

 

Pročitajte upute Ravnateljstva civilne zaštite:

 

⚠️ Pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite.
⚠️ Ako morate na put, na stranicama Hrvatskog autokluba provjerite stanje na cestama, prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne krećite bez propisane zimske opreme.



Stranica