Početna konferencija projekta Fearless Velebit

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Fearless Velebit.jpg

U kino dvorani pučkog otvorenog učilišta Gospić održane su radionica i početna konferencija  projekta  „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“

Radionica je održana  u četvrtak, 20. svibnja 2021. godine, a početna konferencija projekta u petak, 21. svibnja 2021. godine s početkom u 10:00 sati.

Na konferenciju su bili nazočni  Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Ana Stilinović, izaslanica župana Ličko-senjske županije, Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Renata Ojurović, ravnateljica Uprave za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite,  Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nikša Bogdanić, načelnik  Hrvatskog centra za razminiranje, Ana Brkljačić, ravnateljica PP Velebit, Natalija Andačić, ravnateljica NP Paklenica, Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera i ostali uzvanici i gosti.

Nakon pozdravnih govora i iskazane potpore i pohvala od strane uzvanika, prezentacije projekta, njegovih ciljeva, planova i do sada izvedenih aktivnosti održali su voditelj projekta Božidar Ćaćić,  Nikša Bogdanić, načelnik HCR-a, te ravnateljice Natalija Andačić i Ana Brkljačić koje su nazočne upoznale s projektnim aktivnostima u Nacionalnom parku Paklenica i Parku prirode Velebit.

Kako se konferencija održavala uz ograničeni broj prisutnih u dvorani, na glavnom gospićkom trgu postavljen je video zid na kojem su zainteresirani građani i prolaznici mogli uživo pratiti događanja u konferencijskoj dvorani i pogledati pripremljene video materijale na temu razminiranja i projekta Fearless Velebit.

Podsjetimo, u studenom 2019. godine započela je realizacija poslova razminiranja prema projektu Fearless Velebi, kojeg su pripremili Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, kao korisnik projekta te Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH, kao projektni partner, a istim se bespovratnim  sredstvima EU s učešćem od 85% financira se razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Parku prirode Velebit i Nacionalnom parku Paklenica, ukupne površine od 16,45 četvornih kilometara. Specifični ciljevi ovog projekta su i poboljšanje javne svijesti i unaprjeđenje edukacije o bioraznolikosti i vrijednostima ekosustava te važnostima održivog upravljanja šumama i šumskim zemljištem te poboljšanje šumske protupožarne infrastrukture.

Kroz 21 ugovor o razminiranju u okviru projekta Fearless Velebit, ukupne vrijednosti 210,7 milijuna kuna, na realizaciji poslova razminiranja angažirani su gotovo svi kapaciteti hrvatskih pravnih osoba ovlaštenih za poslove razminiranja.

Poslovi razminiranja prema navedenom su projektu dovršeni krajem prosinca 2020. godine.


Stranica