Otvorena 14. Konferencija Hrvatski dani sigurnosti

  • Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/OPATIJA_3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Opatiji je danas otvorena ovogodišnja 14. Konferencija Hrvatski dani sigurnosti, u sklopu koje se održava i 2. Konferencija menadžera sigurnosti jugoistočne Europe te 2. Forum o privatnoj zaštiti
 

Foto: MUP

Nazočne je u ime potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića pozdravio pomoćnik ministra dr. sc. Damir Trut koji je na samom početku napomenuo kako su tematska područja koja pokrivaju Dani sigurnosti svakako dobra platforma za iznalaženje odgovora na brojna pitanja vezana uz COVID -19.
 
Trut je istaknuo kako možemo slobodno zaključiti da smo kao zemlja bili spremni na krizu i kako su sve odluke i mjere donesene pravodobno  i transparentno, s primarnim ciljem zaštite ljudskih života, ali i funkcioniranja gospodarstva. Naglasio je kako se prvenstveno slušala struka, a svakodnevna koordinacija i komunikacija bili na visokoj razini. Građani su pravovremeno informirani o razvoju epidemiološke situacije, a pokazana je i visoka svijest i disciplina u provođenju i poštivanju mjera. Ovakav model vođenja i upravljanja krizom prepoznat je i od strane međunarodne zajednice, a najveći uspjeh Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske je zadobiveno povjerenje građana te pozicioniranje Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. “Kako je broj oboljelih rastao, došli smo do spoznaje da samo preporuke koje su se davale pravnim osobama i građanima više nisu dovoljne, već je trebalo mjere konkretizirati i obvezati njihovo provođenje. Zato je polovicom ožujka donesen  Zakon o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite, koji je omogućio Stožeru civilne zaštit Republike Hrvatske donošenje odluka i uputa, s primarnim ciljem - zaštitom života i zdravlja ljudi. Taj korak se pokazao opravdanim. Odluke su se donosile pomno i pažljivo, u skladu s razvojem epidemiološke situacije, pri čemu je struka imala glavnu riječ”, naglasio je pomoćnik Trut.
 
Također je istaknuo kako je u operativnom provođenju odluka bilo angažirano preko 18 000 pripadnika sustava civilne zaštite, a kroz logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite prošlo je preko 35 milijuna artikala zaštitne opreme. Operateri centara 112 Ravnateljstva civilne zaštite zaprimili su preko 12 tisuća poziva, a na broj 113 zaprimljeno je 566 tisuća poziva.  Do sada je provedeno više od  506 tisuća nadzora ugostiteljskih objekata, domova za starije i nemoćne, barova, trgovina, poslovnih subjekata, javnih okupljanja i javnih otvorenih prostora. “To su impozantne brojke koje govore koliko je napregnut, ali ujedno i učinkovit, samo jedan sustav – sustav civilne zaštite. No dobro znamo, koji obol su dali i još uvijek daju zdravstvo, policija, ali i svi poslovni subjekti i na kraju sami građani, čime ni u jednom trenutku ni ja koji način sigurnost i funkcioniranje države, u datim okolnostima, nije bila upitna”, rekao je pomoćnik ministra Damir Trut.
 
Uz čestitku svim dobitnicima Hrvatske velike nagrade sigurnosti Trut je izrazio zadovoljstvo što će svi sudionici Hrvatskih dana sigurnosti u iduća dva dana imati priliku čuti eminentne stručnjake, njihove procjene, analize i rješenja u području sigurnosti u post COVID svijetu.
 
Ovogodišnji Hrvatski dani sigurnosti nude brojna predavanja, rasprave i druženja s vodećim domaćim i svjetskim menadžerima sigurnosti. Raspravljat će se o izazovima u struci, bit će upriličeno nekoliko panel diskusija, promocija knjiga i edukativnih prezentacija o najnovijim rješenjima upravljanja rizicima, informacijskoj i kibernetičkoj sigurnosti.
 
U ozračju COVID-19, Hrvatski dani sigurnosti 2020. organizirani su uz najvišu razinu protuepidemijskih mjera sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, HZJZ-a i Elaborata protuepidemijskih mjera Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS).

Stranica