Otvorena 11. Smotra izviđača Hrvatske

11. Smotra izviđača Hrvatske, najveća izviđačka aktivnost i najveća aktivnost mladih u Hrvatskoj, svečano je otvorena danas, 25. srpnja u Lovincu

Foto: MUP

Ovogodišnja Smotra izviđača Hrvatske održava se od 25. srpnja do 4. kolovoza na kojoj će biti pripremljeno više od 100 raznolikih aktivnosti širom županije kroz koje će sudionici upoznati lovinački kraj i južnu Liku, od Cerovačkih pećina do najviših vrhova Velebita.

Organizatori 11. Smotre su Savez izviđača Hrvatske, Općina Lovinac i Ravnateljstvo civilne zaštite RH.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut je prilikom otvorenja kazao kako je Ravnateljstvo civilne zaštite odmah prepoznalo značaj ove  aktivnosti i kao suorganizator i partner podržao projekt Festival vještina za život i ovogodišnju 11. Smotru izviđača.

Ravnatelj Trut se zahvalio Savezu izviđača Hrvatske na inicijativi za organizacijom ove aktivnosti na kojoj su se okupile operativne snage sustava civilne zaštite s ciljem davanja doprinosa izgradnji modernog i funkcionalnog društva, društva samostalnih, samodostatnih i solidarnih ljudi, a upravo takvi ljudi potrebni su civilnoj zaštiti u Hrvatskoj, od lokalne do nacionalne razine.

„Ova izazovna vremena su nam pokazala koliko je važna individualna pripravnost svih nas. Kako bi pojedinci mogli uspješno opstati u društvu, moraju biti prilagodljivi i snalažljivi te ovladati raznim vještinama za život“ – zaključio je ravnatelj.

Program Smotre je podijeljen po centrima znanja-vještina i izvrsnosti u ključnim područjima (planinarenje, preživljavanje, spašavanje, izrada drvnih konstrukcija, prirodnjaštvo i klimatske promjene, plovidba, biciklizam, arheologija, astronomija) s ključnim partnerima.

Sudionici aktivnosti sudjeluju u programu centara znanja u malim skupinama,  ovisno o dobi, afinitetima i mogućnostima. Svaki centar ima aktivnosti otvorene za javnost kojima je cilj popularizirati ključne vještine i uključiti djecu, mlade i odrasle. Moto ovogodišnje smotre je Vještine za život-Putokaz za bolji svijet, koji je ujedno i nova edukativna kampanja usmjerena promociji životno važnih vještina te će se u sklopu održati i istoimeni Festival.

Na Smotri će sudjelovati preko 2000 sudionika, djece i mladih te niz volontera i voditelja, partnera, pokrovitelja i izvoditelja te 250 mladih iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Podršku Smotri daje preko 50 partnerskih institucija i organizacija uz podršku niza resornih tijela državne uprave i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

 
 

Stranica