Otvoren 11. svjetski kongres o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj - KBRN znanosti i nadzoru posljedica

U Cavtatu je danas, 23. listopada 2023., otvoren 11. svjetski kongres o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj - KBRN znanosti i nadzoru posljedica s ciljem okupljanja međunarodnih stručnjaka koji se bave znanstvenim, tehničkim i političkim aspektima aktualnih globalnih sigurnosnih KBRN prijetnji

Foto: MUP

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut je pozdravio nazočne u ime Međunarodnog organizacijskog odbora CSCM kongresa i kazao kako će ovaj Kongres doprinijeti boljem razumijevanju, spremnosti i odgovoru na izazove koji proizlaze iz KBRN prijetnji koje mogu imati ozbiljne posljedice na sigurnost i dobrobit naše globalne zajednice.

Biti spreman na takve prijetnje podrazumijeva kontinuirane aktivnosti, počevši od izrade normativnog okvira, strateških i planskih dokumenata, ulaganja u prevenciju, pripravnost i odgovor. Prepoznali smo činjenicu da problematika vezana za KBRN prijetnje nije samo globalna, već mora biti prepoznata kroz razvoj potrebnih nacionalnih sposobnosti i implementirana na nacionalnoj razini. Republika Hrvatska ide tim koracima, uz napore i koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, u čijoj je ingerenciji, unazad pet godina, radiološka i nuklearna sigurnost.“ – naglasio je Trut.

Na kraju je zahvalio svima na odazivu i zaželio konstruktivne rasprave s korisnim zaključcima koji će ponuditi struci nova znanja i unaprijediti kapacitete za odgovor i prevenciju KBRN prijetnji te zaključio kako je naša misija jasnija nego ikad – zajedno radimo na sigurnijoj budućnosti.

Glavne teme Kongresa su zaštita kritične infrastrukture od KBRN prijetnji, kao i zaštita KBRN infrastrukturnih objekata, korištenje suvremenih UGV i UAV tehnologija, tehnologija za situacijsko osvješćivanje i zaštite od KBRN prijetnji. Tijekom Kongresa će se prezentirati naučene lekcije iz pandemije Covid-19 s ciljem analize sposobnosti nacionalnih sustava sigurnosti i obrane za djelovanje u pandemijskim uvjetima u odnosu na trenutno stanje zaštitnih sredstava i opreme.

Kongres, koji se održava do 26. listopada 2023., okuplja preko 300 renomiranih znanstvenika i stručnjaka iz područja medicine, toksikologije, biokemijskih znanosti, fizike i bio-tehnoloških znanosti iz 50-ak zemalja svijeta.

U sklopu kongresa održat će se izlaganja i radionice vezano za znanstvene, tehničke i političke  aspekte globalnih sigurnosnih KBRN prijetnji. Na radionicama sudionici imaju jedinstvenu priliku po prvi puta na teritoriju RH provoditi uvježbavanje procedura odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj primjenom zatvorenih i otvorenih radioaktivnih izvora te uvježbavati postupke detekcije, identifikacije, implementacije mjera zaštite, kao i postupaka dekontaminacije i sanacije terena.

Također, u srijedu, 25. listopada će se održati i vježba „Cavtat 2023“, s ciljem provjere sustava pripravnosti i odgovora Republike Hrvatske za slučaj terorističkog napada koji uključuje i uporabu radioaktivnog materijala.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Osim domaćih institucija i nevladinih tijela, potporu organizaciji ovogodišnjeg Kongresa su dale i mnoge međunarodne institucije, kao što su Europska komisija, NATO, Inicijativa za prevenciju i pripravnost u katastrofama za Jugoistočnu Europu (DPPI SEE), US State Department, Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), Europsko zapovjedništvo vojske SAD-a (US EUCOM), Agencija za smanjenje obrambenog rizika SAD-a (US-DTRA), Opservatorij za sigurnost i obranu od kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih ugroza (OSDIFE), Centar za sigurnosnu suradnju RACVIAC, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i drugi.



Stranica