Osposobljavanje za nove operativne kapacitete

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka (DIP CZ Rijeka), koja djeluje u sastavu Ravnateljstva civilne zaštite, 19. srpnja dobila je novi operativni modul izrađen od tvrtke „DOK-ING“ Zagreb. Oprema je nabavljena uz sufinanciranje EU putem Europskog fonda za regionalni razvoj.

Modul namijenjen za rad u KBRN uvjetima se sastoji od kamiona s prikolicom. Na podvozju kamiona nalazi se zapovjedni kontejner s potrebitom opremom za potporu sustava vođenja i zapovijedanja, dok je na prikolici gusjeničar MVF-5 sa specifičnim operativnim sposobnostima.

Primopredaja je provedena uz blagoslov modula Dona Ivana Milardovića, župnika Župe sv. Mihovila Jelenje, te je nastavljena prezentacijom operativnih sposobnosti proizvođača. Primopredaji su nazočili načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, tajnik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Nikola Tramontana i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera.

Nakon primopredaje, započelo je dvotjedno osposobljavanje kojem će nazočiti 20 pripadnika DIP CZ Rijeka. Osposobljavanje će biti organizirano na području jezera Tribalj, uz domaćinstvo i logističku potporu Športskog ribolovnog društva (ŠRD) „Šaran“ Tribalj, HEP hidro elektrane (HE) „Vinodol“ i DVD Bribir.

Treći tjedan osposobljavanja započet će 30. kolovoza, a u koordinaciji s proizvođačem i potpornim elementima. Kulminacija obuke će biti pokazna vježba na kojoj će pripadnici DIP CZ Rijeka pokazati naučene lekcije. 

Nakon što je istovjetan modul dodijeljen postrojbama u Zagrebu i Osijeku, isti predstavlja dodatni operativni kapacitet u Zoni Rijeka (Županije Istarska, Karlovačka, Ličko-senjska i Primorsko-goranska) .
 

Stranica