Olujno nevrijeme u više županija

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/thunderstorm-3441687_640.jpg

Olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i obilnom kišom zahvatilo više županija.

Foto: Ilustracija

Brodsko-posavska županija
 
Tijekom 23. lipnja područje Slavonskog Broda i okolice zahvatilo je nevrijeme praćeno obilnom kišom. ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je u vremenu od od 5:00 do 17:00 sati više od 110 dolaznih poziva vezanih za probleme nastale padom velike količine kiše u kratkom vremenu na području Grada Slavonskog Broda i općina Sibinj, Brodski Stupnik, Oriovac, Nova Kapela, Staro Petrovo Selo, Rešetari i Cernik. Vatrogasne postrojbe imale su do 17:00 sati više od 60 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata ili dvorišta obiteljskih kuća. Zbog kvara na dalekovodu bez električne energije bila su naselja Baćin Dol, Banićevac, Podvrško i Opatovac u vremenu od 17:02 do 21:40 sati. U naselju Drežnik (općina Rešetari) došlo je do izljevanja potoka Adžamovka na mjestu križanja vodotoka i makadamske ceste i do izljevanja vode na makadamsku cestu. Voda je makadamskom cestom došla do ulice kralja Tomislava u Drežniku  pri čemu je došlo do plavljenja podruma jedne kuće, te plavljenja nekoliko dvorišta i gospodarskih zgrada. Uslijed izljevanja lateralnog kanala Adžamovka – Orljava na nekoliko lokacija, poplavljeno oko 15 ha poljoprivrednih površina. Obrana od poplave - Hrvatske vode – na mjerodavnom vodomjeru Slobodnica je 23. lipnja u 12:00 sati zabilježen vodostaj +253 cm s tendencijom daljnjeg porasta, te su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava u ILK Jelas polje.
 
Požeško-slavonska županija
 
U jutarnjim i popodnevnim satima 23. lipnja područje Požeštine u više navrata zahvatilo je nevrijeme praćeno obilnom kišom, što je uzrokovalo bujice koje su se slijevale s okolnih brda i stvarale probleme na području Požege, Pleternice i okolice te u Brestovcu. Oborinske vode i potoci su plavili naselja Brodski Drenovac, Komornica, Ratkovica i Pleternica. U vremenu od 09:00 do 11:30 sati na području općine Čaglin s pripadajućim naseljima vatrogasci JVP PSŽ i DVD Čaglin imali su 4 tehničke intervencije na uklanjanju posljedica nevremena. U vremenu od 09:30 do 13:30 sati na području grada Pleternice s pripadajućim naseljima vatrogasci JVP PSŽ i DVD Pletrnica, DVD Sulkovci, DVD Brodski Drenovac, DVD Požeška Koprvnica i DVD Buk imali su 22 tehničke intervencije na uklanjanju posljedica nevremena i to uglavnom u naselju Brodski Drenovac. U vremenu od 07:40 do 21:00 sati na području općine Brestovac s pripadajućim naseljima vatrogasci JVP PSŽ i DVD Brestovac, DVD Zakorenje imali su 23 tehničke intervencije na uklanjanju posljedica nevremena. U vremenu od 07:40 do 21:00 sati na području grada Požege s pripadajućim naseljima vatrogasci JVP grada Požege i DVD Požega imali su 37 tehničkih intervencija na uklanjanju posljedica nevremena. Svi kvarovi nastali na nisko i visokonaponskoj elektroopskrbnoj mreži tijekom 23. lipnja kao posljedica nevremena otklonjeni su intervencijom više ekipa HEP-a, te je opskrba električnom energijom na cijelom području Požeštine normalizirana u 19:30 sati. Van pogona je u vremenu od 07:00 do 19:30 sati bilo 16 trafostanica.
 
Osječko-baranjska županija
 
Tijekom  23. lipnja nevrijeme praćeno jakom kišom ponovno je zahvatilo područje županije. Uslijed obilne kiše u Brezniku Našičkom naneseno je blato na cestu u dužini od 50-ak metara, na teren su izašli djelatnici poduzeća Cesting. Na ulazu u Podgorač došlo je do prelijevanja vode preko ceste u dužini od 10-ak metara. U Kneževim Vinogradima drvo palo na kuću, a u Osijeku drvo je palo preko ceste na osobno vozilo. Noćas i u jutarnjim satima  u više mjesta na širem  području županije došlo je do kvarova i prekida u opskrbi električnom energijom. Ekipe Elektre su otklonile kvarove.
 
Sisačko-moslavačka županija
 
Tijekom 23. lipnja primljeno je više poziva vezano za nestanak električne energije za područje Siska i Lekenika, što je uzrokovano nevremenom od 22. lipnja.  Većina kvarova otklonjena do večeri. Tijekom dana bilo je i 10-ak intervencija vatrogasaca i komunalnih službi zbog drveća koje je palo na prometnice ili na vodove električne energije.

Stranica