Olujno nevrijeme u više županija i gradu Zagrebu

Na otklanjanju posljedica olujnog nevremena angažirane su sve nadležne službe

Foto: MUP

 

Grad Zagreb
Dana 2. kolovoza od 14:30 do 16:00 sati šire područje grada Zagreba  zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Nevrijeme je prouzročilo rušenje grana i stabala na javne površine i motorna vozila (11 događaja), poplavu stambenog objekta (jedan događaj), poplavljivanje kolnika u Ulici Ivana Stožera i dizanje poklopaca odvodnje voda.
 
Zagrebačka županija
Samobor - 2. kolovoza u 14:37 sati - na prostoru gdje se održava ''23. svjetski susret Spačeka'' u Ulici Grada Wirgesa u Samoboru, za trajanja nevremena jednu osobu udarila je munja koja je zahvatila još dvije osobe u njegovoj blizini. Ekipa HMP-a prevezla je jednu ozlijeđenu osobu u Kliniku za traumatologiju, a druge dvije osobe u KB Sestre Milosrdnice. Ozlijeđene osobe su njemački državljani, jedan muškarac je zadobio opekline (15% tijela) i šok, a drugo dvoje (ženska i muška osoba) doživjeli su šok, ali bez vidljivih ozljeda.
 
Istarska županija
Dana 2. kolovoza u vremenu od oko 19:30 do oko 21:00 sat šire područje Istarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski centar 112 Pazin i Županijski centar 112 Rijeka (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su više od dvije stotine dojava građana i turista. Najviše dojava primljeno je s šireg područja Poreča, Rovinja Vrsara, Pule i Funtane.
Zabilježeno je više desetaka događaja, a uglavnom se radilo o rušenju stabala i granja na prometnice (Poreč, Vrsar Mugeba, Musalež, Flengi, Krnica,Labin), oštećenju telefonskih i električnih stupova (Poreč, Rovinj, odmaralište Valbandon, Marsovo Polje, Špadići), poplavljivanju ulica (Pula).
Zabilježeno je i oštećenje nekoliko osobnih vozila (Rovinj, AC Orsera, AC Valkanela, odmaralište Valbandon) te nasukavanje nekoliko jedrilica (AC Orsera).
Prema informacijama VOS-a (u daljnjem tekstu: Vatrogasno operativno središte HVZ-a) na području županije vatrogasci su imali 51 tehničku intervenciju.                                                                        
Bez električne energije bilo je šire područje Barbana, dio Novigrada te dio Poreča. Kvarovi su otklonjen do oko tri sata (3. kolovoza). Bez opskrbe električnom energijom još su potrošači na području Oprtalja i Loborike. Uklanjanje istih očekuje se u prijepodnevnim satima.

Zadarska županija
Dana 2. kolovoza u vremenu od oko 20:30 do oko 22:00 sata šire područje Zadarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.
Županijski Centar 112 Zadar i Županijski centar 112 Šibenik (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista. Zabilježeno je 65 događaja, a od toga 12 događaja se odnosilo na traganje i spašavanje na moru. Primljeno je više dojava vezanih za nasukavanje raznih tipova brodova i jedrilica na području Molata, Silbe, Velog Iža, Pašmana, grada Zadra i Biograda, a uzrokovanog jakom neverom. Bilo je dojava o srušenim stablima na prometnice, oštećenju telefonskih i električnih stupova  kao i problema u opskrbi električnom energijom na području grada Zadra i grada Paga te u naseljima Turanj, Sv. Filip i Jakov, Posedarje i Poličnik. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 36 tehničkih intervencija. Nije bilo dojava o poplavljenim prostorijama.

Šibensko-kninska županija
Dana 2. kolovoza u vremenu od oko 21:30 do 23:30 sati šire područje Šibensko-kninske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.
Županijski Centar 112 Šibenik, Županijski centar 112 Zagreb (došlo je u manjem obimu do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista.                                                       
Zabilježeno je desetak događaja rušenja stabala na prometnice i požar jednog električnog stupa. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali devet tehničkih intervencija. Primljeno je više dojava vezanih za traganje i spašavanje na moru u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji (Kornati, Dugi otok, Murter, Tisno, Preko, Pašman, Zlarin, Zadar, Rogoznica i Krapanj).

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 2. kolovoza u vremenu od oko 22:30 sati do oko 01:00 sat (3. kolovoza) šire područje Splitsko-dalmatinske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski Centar 112 Split i Županijski centar 112 Zagreb (došlo je u manjem obimu do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista.
Dojave su se odnosile na polomljena stabla od kojih su neka pala na prometnice i vozila.
Više električnih stupova je porušeno zbog čega je više naselja na području Trogira ostalo bez opskrbe električnom energijom. Primljeno je i nekoliko dojava vezano za nasukavanje plovila. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 42 tehničke intervencije.
Prema informacijama od pet sati, još uvijek je bez opskrbe električnom energijom jedan dio potrošača na trogirskom području (Vinišća, Drvenik Veliki, Drvenik Mali) i jedan dio potrošača u Kaštelima. Djelatnici HEP-a rade na otklanjanju kvarova. Normalizacija opskrbe električnom energijom očekuje se tijekom prijepodneva 3. kolovoza.

Osječko-baranjska županija
Nakon noćašnjeg nevremena i obilnih oborina, bujične vode napunile su kanale na području Kneževih Vinograda (Karanac - Ciglana) te su prijetile kućama. Na terenu su vatrogasci koji ne mogu prepumpavati vodu jer nema kuda odlaziti. Trenutno se strojevima kopa pomoćni kanal kako bi se voda preusmjerila na šire područje. Radi nastalog stanja i provođenja potrebnih radnji aktiviran je Stožer Civilne zaštite Općine Kneževi Vinogradi. Stanje je pod nadzorom.
Manji problemi su i u Čemincu (propadanje tla  na jednoj lokaciji uslijed velike količine oborina).
U Bilju (Vukovarska ulica) vatrogasci ispumpavaju vodu iz nekoliko podrumskih prostora.
 

Na otklanjanju posljedica olujnog nevremena angažirane su sve nadležne službe.

 

Stranica