Olujno nevrijeme 3./4. kolovoza

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/nevrijeme 2.jpg

Posljedice nevremena na području više županija 

04. kolovoza

Požeško-slavonska županija

Dana 04. kolovoza, oko 13:30 sati nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom i obilnom kišom zahvatilo je šire područje Požeštine, a naročito područje južno od grada Pleternice (Pleterničko Bučje, Zagrađe, Pleternički Brđani) te područje općine Čaglin gdje je u više naselja oštećeno više desetaka krovova obiteljskih kuća, gospodarskih objekata i javnih ustanova (jak vjetar odnio je krov osnovne škole u Čaglinu). Srušen je veći broj stabala na krovove kuća, prometnice te je poplavljeno više objekata. Oštećeno je više dalekovoda i niskonaponska mreža tako da veći broj potrošača na području općine Čaglin nema opskrbu električnom energijom.
Prema jutrošnjem izvješću od HEP-a Požega, prekapčanjima je dio potrošača dobio električnu energiju. Na Čaglinskom području još nisu riješeni svi kvarovi.

Brodsko-posavska županija

Dana 04. kolovoza, oko 13:50 sati šire područje grada Slavonskog broda te općine Oriovac, Sibinj, Podcrkavlje i Garčin zahvatilo je nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom i obilnom kišom.
Nanesena je velika materijalna šteta.
Zaprimljeno je 25 prijava o oštećivanju krovova. Odnesen je limeni krov s zgrade tvrtke „Đuro Đaković“,  a oštećena je i oprema. Vjetar je odnio limeni krov i s objekta HŽ-a (podstanica Slavonski Brod) koji je pao na vodove te je došlo do prekida prometa (od 1 sat) desnim kolosjekom na relaciji Sibinj - Donji Andrijevci. Evidentiran je i jedan udar groma u kuću.
Zaprimljeno je 9 dojava o rušenju stabala i više dojava o padu granja što je dovelo do oštećivanja brojnih vodova električne energije (zabilježeno je preko 200 kvarova). Velik broj potrošača na pogođenom području ostao je bez opskrbe električnom energijom. Primljene su dojave o dvije ozlijeđene osobe iz Slavonskog broda te su zbrinute u OB Slavonski Brod. Ozlijeđene osobe ozlijeđene su pri pokušaju sanacije posljedica nevremena.

Karlovačka županija


Dana 04. kolovoza, iza 15:00 sati, šire područje općine Tounj zahvatilo je nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom, obilnom kišom i tučom. ŽC 112 Karlovac zaprimio je puno dojava građana o padu stabala na prometnice te preko vodova električne energije. U kvaru je od 15:23 do 23:40 sati bila: trafostanica Oštarije (DV 10 kV Krpel) i trafostanica Generalski stol (DV 10 kV). U navedenom vremenu bez opskrbe je bilo oko 1980 potrošača. Na području Generalskog Stola manji dio potrošača još je bez opskrbe električnom energijom, a normalizacija se očekuje danas u jutarnjim satima.

Osječko-baranjska županija

Dana 04. kolovoza, oko 14:00 sati nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom i obilnom kišom zahvatilo je šire područje županije. Na području Našica pričinjena je veća materijalna šteta. Vatrogasci su na području Našica tijekom jučerašnjeg dana i tijekom noći na 05. kolovoza intervenirali na 56 lokacija, dok su za današnji dan najavljene intervencije na  još 48 lokacija.
Na području Baranje, Valpovštine i Donjeg Miholjca, pripadnici vatrogasnih postrojbi ispumpavali su potopljene podrume, odvodne kanale i druge objekte. Na cijelom zahvaćenom području bilo je 30-tak intervencija uklanjanja srušenog drveća s prometnica i objekata.  Došlo je i do kvarova na elektroenergetskoj mreži, a dežurne ekipe HEP-a su tijekom večeri i noći postupno otklanjale kvarove te uspostavljale redovnu opskrbu električnom energijom.

Zadarska županija

Dana 04. kolovoza, poslijepodne,  zadarsko područje zahvatilo je nevrijeme. Naselje Crno ostalo je bez opskrbe električnom energijom. Bilo je više dojava o problemima nautičara na moru. O navedenima je izvješćen MRCC Rijeka  (Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru).

Dubrovačko-neretvanska županija

Dana 04. kolovoza, oko 19:15 sati nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom  zahvatilo je šire područje Ploča, Metkovića i Opuzena. Zaprimljeno je više dojava o odronima na ceste i oborenim stablima te bujičnim poplavama na javnim površinama. Nevrijeme je oko 20:15 sati zahvatilo područje grada Dubrovnika i trajalo je do oko 22:30 sati.
Zbog udara groma došlo je do požara u Gornjim Čajkovićima, Golubov Kamen. Požar je ugašen od strane vatrogasaca iz JVP Dubrovački vatrogasci i DVD-a Rijeka Dubrovačka.
Zaprimljeno je više dojava o ulasku vode u domove.


03. kolovoza

Istarska županija

 
Dana 03. kolovoza nešto prije 18:00 sati, šire područje Istarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme, naročito zapadni dio Istre i okolicu Pule (Marčana i Ližnjan). Nevrijeme je trajalo nešto manje od 2 sata. Područjem grada Umaga prošla je „pijavica“, a zaprimljena je i dojava o nasukanoj jedrilici u Zambratiji (Umag), u koju je udario grom, te je jedna osoba lakše ozlijeđena. Zaprimljeno je više dojava građana o srušenim stablima i granama na prometnicama, zbog čega je bilo otežano prometovanje, o srušenim stupovima telefonskih i vodova električne energije, a srušene su i rampe na pružnim prijelazima u Puli i Smoljancima. Stabla i granje padali su i po parkiranim vozilima te prouzrokovala znatnu štetu. Bez električne energije nekoliko sati bila su područja općina:  Marčana, Ližnjan, Buje i Labin.

  
Karlovačka županija
 
Dana 3. kolovoza nešto iza 18:00 sati, šire područje Karlovačke županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno tučom. Prema dojavama ima oštećenih krovova na stambenim i poslovnim objektima u gradu Duga Resa i predgrađu Karlovca (Švarča) (13 dojava), oštećenja na vozilima (5 dojava), srušenog drveća koje je palo na cestu kod Jarčeg Polja i u Sv. Petru, Duga Resa. U kvaru je dalekovod Generalski Stol-Bosiljevo te je to područje ostalo bez električne energije. Nadležne službe saniraju kvar.
                             

Grad Zagreb
 
Dana 3. kolovoza oko 21:50 sati, grad Zagreb zahvatila je jaka kiša, zaprimljeno je više dojava građana koje su se odnosile na ispumpavanje vode iz stambenih prostorija, odštopavanje odvodnje, poplavljeni su podvožnjaci na Selskoj Cesti i Škorpikovoj ulici, a Vukomerečka i Trgetska ulica bile su zatvorene za promet zbog velike količine vode na kolniku. Stanje se normaliziralo do 23:50 sati.


Zagrebačka županija
 
Dana 3. kolovoza oko 23:20 sati prema informaciji Elektre Velika Gorica, zbog nevremena je došlo do ispada dalekovoda. Ekipe su poslane na teren. Novo Čiče je uključeno, a tri trafostanice ostale su u kvaru: Bukevje, Čret i Ribnica.


Koprivničko-križevačka županija
 
Dana 3. kolovoza oko 23:15 sati zbog jake kiše i vjetra u mjestu Sigetec, u Starogradskoj ulici preko ceste se srušilo stablo, intervenirali su vatrogasci DVD Sigetec. Stablo se srušilo preko ceste i u mjestu Repaš, intervenirali su vatrogasci JVP Đurđevac.
Vikend naselje Šoderica ostalo je u 23:46 sati bez struje zbog udara groma u dalekovod. Upućena je ekipa HEP-a. Bez struje su kraće vrijeme bili i potrošači u mjestu Repaš, zbog uključenja sustava zaštite postrojenja u VP-10 Ždala.
                                                                              

Stranica