Održano osposobljavanje novoimenovanih načelnika, gradonačelnika i župana za poslove civilne zaštite u Pazinu

U Velikoj vijećnici Grada Pazina, danas, 25. studenoga održano je osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za poslove civilne zaštite

Foto: MUP
 
Današnjem osposobljavanju nazočili su novoizabrani čelnici s područja Istarske županije i Primorsko-goranske županije.
 
Prisutne je na početku osposobljavanja pozdravio ravnatelj dr.sc. Damir Trut koji je tom prilikom istaknuo kako jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zaštite na svom području.
 
Temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Prema programu koji provode djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, osposobljavanje traje sedam školskih sati, a uključuje predavanja o sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovama kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u kriznim situacijama te na kraju studiju slučaja – stvarni izvanredni događaj.
 
Do sad su provedena osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu, Zadru, Krapini i Koprivnici, a do kraja godine provest će se još u Rijeci, Osijeku i Požegi.
 
Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, do kraja lipnja iduće godine obavit će se i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite koji su se dužni osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja, a za što je Ravnateljstvo civilne zaštite također izradilo program s naglaskom na upravljanje izvanrednim događajima te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama.
 
U navedenom razdoblju, Ravnateljstvo civilne zaštite, organizirat će i provesti osposobljavanja za ukupno 173 novoimenovana čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i 2624 novoimenovanih članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.  Stranica