Održana velika ekološka akcija „Čišćenje bez granica“

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut je u nedjelju, 6. lipnja prisustvovao velikoj ekološkoj akciji „Čišćenje bez granica“

Već tradicionalno šestu godinu za redom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije sudjelovalo je u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale, a akciji su se priključili i sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole.
 
Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova izrazio zahvalnost organizatorima akcije i njihovom entuzijazmu, a naročito na ideji uključivanja djece iz potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije. 
 
Time je ova akcija dobila dodatnu humanitarnu notu. Temeljna zadaća sustava civilne zaštite je zaštita ljudi, materijalnih dobara i okoliša. Kako je cilj ove akcije čišćenje okoliša, Ravnateljstvo civilne zaštite pozdravlja ovu i sve slične akcije, posebno ako su u pitanju mladi i djeca te će ih, kao i ovu, uvijek podržavati u ljudstvu i logističkoj potpori“ – istaknuo je tom prilikom pomoćnik Trut.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH uključilo se u ovu humanitarnu i ekološku akciju pružajući logističku pomoć kroz tehničke i ljudske resurse. Pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovali su u edukaciji najmlađih i upoznali ih s civilnom zaštitom, a snage Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite pridružile su se samoj akciji ronjenja i čišćenja podmorja.

Ronioci Hrvatske i regije kao i EU okupili su se u inicijativi „Ronioci za Banovinu“ te su od prvog dana organizirali prikupljanje humanitarne pomoći za nastradale u potresu pa se tako ove godine akciji čišćenja podmorja pridružilo više od 30 djece s područja Banovine koja će zajedno s roniocima i uz stručni nadzor instruktora ronjenja čistiti podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože, Savudrija.
 
U eko patrolu se uključilo više od 40 klubova i udruženja, javne vatrogasne postrojbe, civilna zaštita Republike Hrvatske i Republike Slovenije u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora.
 
Eko patrola 2021. - Čišćenje bez granica i VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 
Osim ekološkog karaktera, eko patrola ima i edukativan učinak te su djeca, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole kroz edukativne programe učila o izgradnji boljeg odnosa prema moru i prirodi u budućnosti, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i susjednih zemalja radi zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.


Stranica