Održana simulacijsko-komunikacijska vježba „ASAR 2023 – 1“

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, danas 16. rujna 2022. godine, održana je simulacijsko-komunikacijska vježba potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2023 – 1“ na temu djelovanja sustava zrakoplovne potrage i spašavanja u slučaju zrakoplovne nesreće na kontinentalnom dijelu RH

Foto: MUP

Ciljevi vježbe bili su provjera komunikacijskih veza i usklađenosti djelovanja sudionika sustava potrage i spašavanja zrakoplova, uzbunjivanja sustava, utvrđivanje primjenjivosti operativnih dokumenata koji definiraju postupanje u akciji spašavanja te krizno komuniciranje.

Vježba je provedena u Operativnom centru civilne zaštite (OCCZ) Ravnateljstva civilne zaštite te na lokacijama operativnih dežurstava sudionika sustava potrage i spašavanja zrakoplova na državnoj i županijskoj razini. Scenarijem vježbe simuliran je nestanak s radara zrakoplova koji je letio iz Zračne luke Zadar prema Zračnoj luci Osijek, s 10 putnika i 2 člana posade. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka OCCZ je pokrenuo akciju spašavanja, a vježba je završila zaprimanjem informacije Županijskog centra 112 Virovitica da je zrakoplov pronađen podno Papuka te da su sve žurne službe na terenu.

Uz djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite, u vježbi su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva obrane, Operativno komunikacijskog centra policije, Policijske uprave virovitičko-podravske, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Zračne luke Zadar, Zračne luke Osijek, Međunarodne zračne luke Zagreb, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednica Virovitičko-podravske županije, Hrvatskog  zavod za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog Crvenog križa te Društva Crvenog križa Virovitičko-podravske županije.
 

Stranica