Održana radionica “Izazovi pandemije COVID-19 s osvrtom na obveze JLP(R)S u odnosu na Zakon o sustavu civilne zaštite”

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/COVID_4.png

Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa organizator je dvodnevne radionice “Izazovi pandemije COVID-19 s osvrtom na obveze jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u odnosu na Zakon o sustavu civilne zaštite” koja se održava 21. i 22. listopada u Rijeci

Radionica je namijenjena članovima Platforme i predstavnicima sustava civilne zaštite RH, s ciljem razmatranja načina kako odgovoriti izazovu pandemije u narednom razdoblju i osigurati jednoobraznost u postupanju svih sudionika civilne zaštite prilikom donošenja i provedbe odluka kojima se reguliraju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene pandemije.

Jučer je u sklopu radionice održan okrugli stol na temu aktualnih događaja oko pandemije COVID-19 i postupanja sustava civilne zaštite u Hrvatskoj, a članovi Platforme analizirali su postupanje sustava i snaga civilne zaštite na terenu, odnosno na lokalnoj i regionalnoj razini u RH.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite na radionici je sudjelovao načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Dražen Štajdujar, dok je prezentaciju o novom Zakonu o sustavu civilne zaštite održao načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite Igor Milić. „Potres i koronavirus su nas naveli da unesemo određene izmjene u Zakon o sustavu civilne zaštite“, rekao je Milić i podsjetio da je na snazi trenutni Zakon iz 2015. donesen nakon velikih poplava u Gunji. Najavio je da će novi Zakon posvetiti posebnu pažnju upravljanju rizicima u katastrofama te rekao kako neke države imaju i posebni Zakon o upravljanju u katastrofama. „Cilj nam je jačati kapacitete lokalne samouprave te jačanje operativne sposobnosti“, rekao Milić te najavio da će se u novi Zakon implementirati i neke EU smjernice.
 
Platforma hrvatskih županija i gradova je udruga koju čine županije, gradovi sjedišta županija te veliki gradovi u Republici Hrvatskoj, koja ima kao osnovni cilj povezivanje, koordiniranje, osnaživanje i zajedničko djelovanje članica radi bolje međusobne suradnje, lakše razmjene iskustava, ideja, zajedničkih projekata i aktivnosti te međusobne podrške i praktične pomoći u prevenciji i smanjenju rizika od katastrofa i odgovoru na katastrofe.
 
 
 
 
 

Stranica