Održana promocija knjige i zatvaranje NICS projekta

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu 3. svibnja 2022 održan je događaj kojim se obilježava službeno zatvaranje NICS projekta, a ujedno je i predstavljena knjiga rezultata ostvarenih kroz projekt u periodu od 2016. do 2021. godine

Foto: MUP

Nakon uvodnog obraćanja i zahvala na ostvarenju izuzetnih rezultata predstavnika NATO-SPS, Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a i MIT-a kao glavnih partnera na projektu, predstavnici država partnera na projektu (Hrvatska, BiH, Crna Gora i Sj. Makedonija) imali su priliku obratiti se sudionicima sastanka.   

Darko Majstorović, koordinator za poslove civilne zaštite, a ujedno i voditelj NICS projekta za Republiku Hrvatsku, predstavio je ostvarene rezultate kroz projekt u Republici Hrvatskoj kao i planove razvoja NICS-a u budućnosti. Posebno je istaknuo dobivenu potporu od najviše državne razine da NICS postane glavni upravljački alat za upravljanje u kriznim situacijama.

Također, kazao je da se NICS aktivno koristio tijekom rješavanja posljedica uzrokovanih potresom 2020.g. u Sisačko-moslavačkoj županiji te da se aktivno koristi u aktualnoj izbjegličkoj krizi kroz evidentiranje raseljenih osoba iz Ukrajine. U dijelu predstavljanja budućih planova razvoja NICS-a u Republici Hrvatskoj spomenuo je osnivanje nacionalnih i regionalnih stručnih timova koji bi pokrivali sve potencijalne rizike u Republici Hrvatskoj, a koji bi NICS koristili kao glavni upravljački alat odnosno potporu stožerima civilne zaštite.

Na kraju je izrazio zahvalu NATO-SPS na potpori implementacije NICS-a u sustav civilne zaštite Republike Hrvatske te nadu da će se razvoj projekta i dalje podupirati od strane NATO-SPS i u budućnosti.
 

Stranica