Održana konferencija za medije povodom najave protupožarne sezone 2020.

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice održana je konferencija za medije povodom najave protupožarne sezone 2020.

Konferenciji su prisustvovali pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno - operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i rukovoditeljica Službe za ekologiju Jasna Molc te načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda dr.sc. Vlasta Tutiš  i voditelj Službe za vremenske analize i prognozu Lovro Kalin.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković predstavio je program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini.

Tom je prilikom istaknuo kako je suradnja s Nacionalnim stožerom civilne zaštite na visokoj razini te kako je tijekom dvije krize koje su se dogodile, epidemija koronavirusa i potres koji je pogodio Grad Zagreb, vatrogasni sustav svoje zadaće odrađivao na izuzetnoj razini.

Pomoćnik ministra Damir Trut kazao je kako Ministarstvo unutarnjih poslova sudjeluje u pripremi programa aktivnosti kroz dva Ravnateljstva, Ravnateljstvo civilne zaštite i Ravnateljstvo policije, te je sve spremno i pripremljeno za aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima koje su potrebne kao pomoć i potpora vatrogasnim snagama u gašenju požara. Također je istaknuo kako su u tijeku sastanci sa stožerima civilne zaštite koji će biti spremni i u pripravnosti za vrijeme turističke i protupožarne sezone.

Tri grane Hrvatske vojske sudjeluju u pripremi za protupožarnu sezonu - zrakoplovstvo, kopnena vojska i mornarica, te su svi spremni za protupožarnu sezonu - zaključio je brigadni general Krešo Tuškan.

Načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Vlasta Tutiš i voditelj Službe za vremenske analize i prognozu Lovro Kalin su istaknuli kako će Državni hidrometeorološki zavod i ove godine tijekom požarne sezone provoditi aktivnosti planiranja sezonske, polutjedne i tjedne prognoze i izdavanja upozorenja.

Stranica