Održana edukacija korisnika Zapovjednog sustava nove generacije - NICS

U Ivanić-Gradu je 26. i 27. kolovoza 2021. održana još jedna u nizu edukacija korisnika Zapovjednog sustava nove generacije – NICS

Foto: MUP

Edukaciji su iz Ravnateljstva civilne zaštite nazočili koordinator za poslove civilne zaštite, ujedno i voditelj projekta Darko Majstorović, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb Damir Pilčik sa suradnicima i načelnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Mladen Vinković.

Koordinator za poslove civilne zaštite Darko Majstorović otvorio je radionicu te predstavio korištenje NICS-a u slučaju izvanrednih događaja.

Edukaciju provodi Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH u suradnji s NATO-SPS odjelom, a s ciljem unaprjeđenja upravljanja u kriznim situacijama. Polaznici su imali priliku upoznati se i s pravnim aspektima Ravnateljstva civilne zaštite te radom Operativnog centra.

Također, edukaciji su prisustvovali i predstavnici Hrvatske vojske, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te Državne geodetske uprave koji su prisutnima predstavili svoje djelovanje u izvanrednim događajima.

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite kroz edukaciju upoznali su polaznike sa sustavom NICS (Next Generation Incident Command System) te kroz praktični rad naučili upravljati sustavom putem web i mobilne aplikacije. Cilj i svrha održavanja ove edukacije je osposobljavanje sudionika za korištenje novih softverskih alata, Zapovjednog sustava nove generacije NATO SPS G4968 pilot projekt (NICS).
Zapovjedni sustav nove generacije – Next Generation Incident Command System – NICS  je sustav koji omogućuje razmjenu informacija i koordinaciju sudionika sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama - pruža svjesnost o situaciji za širom raspršene pripadnike hitnih i drugih službi i sudionika. Sustav NICS omogućuje korisnicima razmjenu informacija u realnom vremenu te pristup bazama podataka i informacijama o terenu, vremenskoj situaciji, fotografijama snimljenim iz zraka, trenutnom rasporedu snaga na terenu, geopozicijama vozila i osoba, kritičnoj infrastrukturi itd. Pomoću geografskog informacijskog sustava – GIS, NICS sve navedene informacije integrira u on-line kartu koja je dostupna svim službama uključenim u rješavanje krizne situacije. Svi novi podaci se sinkroniziraju putem mrežne suradnje, čime je omogućen jedinstven pogled na sve aktivnosti, olakšana suradnja i omogućeno brže donošenje ključnih odluka u upravljanju izvanrednim događajima.

Stranica