Održan video sastanak glavnih direktora nacionalnih kriznih centara

Na inicijativu Nacionalnog kriznog centra Belgije te uz potporu zemalja Beneluksa, dana 29. ožujka 2022. održan je video sastanak glavnih direktora nacionalnih kriznih centara na kojem je nazočio ravnatelj dr.sc. Damir Trut

Foto:MUP

Cilj sastanka je razmjena iskustava i informacija te primjena  naučenih lekcija u aktivnostima prihvata i integracije raseljenih osoba iz Ukrajine.
 
U tom kontekstu, ravnatelj Trut upoznao je sudionike sastanka s aktivnostima koje poduzima Vlada RH, Ravnateljstvo civilne zaštite te sustav civilne zaštite, s ciljem što kvalitetnijeg prihvata, smještaja i integracije raseljenih osoba.
 
Ravnatelj Trut naglasio je kako su naučene lekcije iz odgovora na dva potresa te epidemije koronavirusa bile vrlo korisne u promptnom odgovoru i spremnosti prihvata raseljenih osoba.
 
U znak solidarnosti i podrške ukrajinskom narodu, Vlada Republike Hrvatske je odmah krenula s pripremama pružanja humanitarne i tehničke pomoći te prihvata raseljenih osoba. Bilo je važno uključiti sva tijela u čijoj su nadležnosti područja od značaja za osiguravanje odgovarajućih uvjeta zbrinjavanja raseljenih osoba. Tako je Odlukom Vlade RH od 28. veljače 2022. godine osnovana Međuresorna radna skupina, čijim radom koordinira Ministarstvo unutarnjih poslova, s ciljem koordinacije svih mjera i aktivnosti nadležnih tijela, institucija, ureda pravobraniteljica i nevladinih organizacija“, izjavio je ravnatelj Trut, naglasivši važnost pravovremenog i transparentnog informiranja raseljenih osoba, ali i hrvatskih građana o mogućnostima smještaja, školovanju, zdravstvenom osiguranju i ostalim pripadajućim pravima raseljenih osoba sa statusom privremene zaštite. „Te informacije dostupne su na web stranici „Hrvatska za Ukrajinu“, na besplatnom broju 114 te putem  letka i brošura na ukrajinskom jeziku“, izjavio je ravnatelj Trut, zaključivši kako je Republika Hrvatska, zahvaljujući naučenim lekcijama i pravovremenoj pripremi proaktivno pristupila rješavanju prihvata, smještaju i potpunoj integraciji raseljenih osoba iz Ukrajine.
 
Cilj inicijative održavanja sastanaka nacionalnih kriznih centara je razmjena ekspertize i iskustava u području nadležnosti, koordinacije nacionalnih rješenja te osiguranja usklađenosti djelovanja  kriznih centara.
 
Zbog uočene potrebe za jačom suradnjom nacionalnih i lokalnih tijela te međusobne komunikacije, s posebnim naglaskom na rizik od dezinformacija, u mrežu koja je povezana s Integriranim političkim odgovorom na krizu Vijeća Europe (IPCR) je trenutno uključeno više od 20 zemalja EU.
 
 
 


Stranica