Održan trening „Radioactive Source Security Inspection Training“

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Nacionalnog laboratorija Sandia, Ureda za radiološku sigurnost iz Sjedinjenih Američkih Država, u Zagrebu je od 25. do 28. travnja 2023. godine održan trening „Radioactive Source Security Inspection Training“
 

Foto: MUP

Cilj treninga bio je pružiti osnovnu obuku iz područja nuklearnog osiguranja radioaktivnih izvora u cilju unapređenja sigurnosti radioaktivnih izvora, a posebno unapređenja inspekcijskih postupaka te provjere sigurnosnih mjera i zahtjeva definiranih Planovima nuklearnog osiguranja za radioaktivne izvore 1. i 2. kategorije koji se koriste u medicini i u industriji.


Osim djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite, na treningu su sudjelovali i predstavnici Kliničkih bolničkih centara, Instituta Ruđer Bošković te tvrtke Crosco d.o.o., kao korisnici takvih vrsta radioaktivnih izvora koji su obvezni osigurati adekvatno nuklearno osiguranje izvora koje koriste u cilju sprječavanja neovlaštenog rukovanja i pristupa opasnim radioaktivnim izvorima, zatim predstavnici Ravnateljstva policije koji bi u okviru svojih poslova mogli biti uključeni u takve izvanredne događaje, kao i predstavnici Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu te predstavnici javnih Vatrogasnih postrojbi iz Rijeke, Splita i Osijeka.



Stranica