Održan radni sastanak na temu izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin

U Varaždinu je danas održan radni sastanak na temu izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin, kojem su nazočili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut i varaždinski župan mag. oec. Anđelko Stričak

Foto: MUP

Svrha i cilj izgradnje novog Regionalnog centra civilne zaštite u Varaždinu je objedinjavanje ljudstva i logistike svih operativnih snaga sustava civilne zaštite na jednom mjestu. Time bi se postigla bolja operativnost, kao i daljnji razvoj i jačanje sustava civilne zaštite na lokalnoj (regionalnoj) razini te podigla razina organiziranosti sustava i na nacionalnoj razini.

Sastanku su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite Varaždinske županije, koji su iskazali zadovoljstvo planom izgradnje Regionalnog centra, kojim će se dobiti bolji uvjeti za podizanje operativnih sposobnosti te uvježbavanje i edukaciju operativnih snaga.

Osim Regionalnog centra u Varaždinu, ovim projektom su obuhvaćeni izgradnja i opremanje još četiri regionalna centra (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek), koji su strateški raspoređeni, vodeći pritom računa o praktičnosti lokacija te dostupnosti prometnicama za potrebe brzih i učinkovitih intervencija.
 
Ravnatelj Damir Trut na sastanku je istaknuo kako su ovaj Regionalni centar, kao i ostala četiri, dio Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030, čije donošenje se uskoro očekuje, što je ključno za povlačenje sredstava iz europskih fondova, programa i instrumenata. Jedan od prioriteta djelovanja Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a je upravo rad na projektima i povlačenju sredstava koji će se koristiti prvenstveno za potrebe aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa, opremanje, osposobljavanje operativnih snaga te informatizaciju sustava civilne zaštite i sustava 112. Ovo je prvi takav dokument koji predstavlja jedinstven pristup upravljanju rizicima od katastrofa, koji će usmjeravati aktivnosti i ulaganja na području upravljanja rizicima - smanjenja rizika od katastrofa, odgovora na katastrofe te oporavka.
 
Ravnatelj Trut na sastanku je iskazao zadovoljstvo što je Varaždinska županija prepoznala važnost ulaganja u upravljanje rizicima od katastrofa, kao i važnost ulaganja u sustav civilne zaštite. Napomenuo je kako nam evidentne posljedice klimatskih pojava i recentni događaji pokazuju da povećanje spremnosti i otpornosti društva te učinkoviti odgovor na razne izvanredne događaje ne smiju biti samo deklarativni, već je to neminovnost i preduvjet za kvalitetan život, privlačenje investicija i održivi gospodarski rast.
 
Nakon sastanka ravnatelj Trut i župan Stričak obišli su lokaciju na kojoj će se graditi Regionalni centar te još jednom izrazili zadovoljstvo sastankom koji je pokazao visoku razinu suradnje Županije i Ravnateljstva civilne zaštite na području sustava civilne zaštite.
 

Stranica