Održan okrugli stol na visokoj razini na temu „Razumijevanje i komuniciranje postojećih i budućih rizika“

Na poziv državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova Rumunjske  Raeda Arafata i posebne predstavnice glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od katastrofa Mami Mizutori ravnatelj dr. sc. Damir Trut sudjelovao je, u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, na okruglom stolu visoke razine, koji je održan u Bukureštu 24. veljače 2023. godine

Foto: MUP

Uz Republiku Hrvatsku, na okruglom stolu na temu „Razumijevanje i komuniciranje postojećih i budućih rizika, sudjelovali su predstavnici 15 zemalja te Europske Komisije, na čelu s Janezom Lenarčičem, povjerenikom Europske unije za upravljanje kriznim situacijama.

Raspravljao se o važnosti izgradnje povjerenja javnosti  te korištenja znanosti za potrebe kriznog komuniciranja.

Ravnatelj Trut je govorio o nacionalnim iskustvima i izazovima u kriznom komuniciranju za vrijeme epidemije koronavirusom, kao i za vrijeme potresa i aktivnosti smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine, naglasivši veliku ulogu znanstvenih institucija u pomaganju razumijevanja situacije koja nas je zadesila, kao i razvijanja učinkovite komunikacijske strategije.

Za Hrvatsku, a vjerujem i za cijeli svijet, veliki izazov je bio krizno komunicirati za vrijeme pandemije koronavirusa, zbog velikog broja komunikatora raznih stručnih i znanstvenih profila“, izjavio je ravnatelj Trut, naglasivši da se Hrvatska još našla i u situaciji paralelnog kriznog komuniciranja, kad  su se, uz Covid dogodila i dva potresa. „Bili smo svjesni potrebe brzog i točnog informiranja javnosti i pravovremenog davanja uputa za obje krizne situacije istovremeno, dodao je ravnatelj Trut, istaknuvši da komunikacija o svim rizicima, što uključuje razumijevanje rizika, prirodu i intenzitet katastrofe, njezine moguće učinke i vjerojatnost da se dogodi, mora biti rezultat znanstvenih istraživanja i analiza, ali istodobno jednostavna i ciljana,  kako bi javnost mogla na prihvatljiv način razumjeti potencijalnu ranjivost za sebe i svoju okolinu te kako postupati u takvoj situaciji.

„Nažalost sve upućuje da će naša budućnost biti obilježena krizama. Stoga razumijevanje i komuniciranje budućih rizika mora biti podignuto na još veću razinu i tu nam treba jaka podrška znanstvene zajednice, izjavio je ravnatelj Trut te dodao da je Hrvatska surađuje sa znanstvenim zajednicama dugi niz godina kroz razne projekte, dijaloge i edukacije.

„Zadaća i znanosti i nas koji se bavimo kriznim upravljanjem je podizati svijest javnosti o potrebi smanjenja rizika od katastrofa i pomoći građanima u pripremi, odgovoru i oporavku od katastrofa i na kraju stvoriti sigurnije i otpornije društvo“, zaključio je ravnatelj Trut.
 Stranica