Održan mimohod operativnih snaga civilne zaštite povodom razornog potresa 29. prosinca 2020.

Povodom razornog potresa koji se dogodio 29. prosinca 2020. godine, u Petrinji je održan mimohod operativnih snaga sustava civilne zaštite

Foto: MUP

Predstavnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, policije, vojske, vatrogasaca, HGSS-a, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, Hitne medicinske službe, Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih voda su na Trgu hrvatskih branitelja zapalili svijeće i odali počast žrtvama potresa. U ime Ravnateljstva civilne zaštite svijeću je zapalio ravnatelj dr. sc. Damir Trut.

Tom prilikom gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes zahvalila se svima na pruženoj pomoći i potpori, a zapovjednicima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita, gradonačelnica Grada Petrinje uručila je zahvalnice na podršci i solidarnosti u velikoj katastrofi koja je pogodila Petrinju.

Također, ravnatelj Trut iskazao je zahvalnost na ovoj inicijativi postrojavanja operativnih snaga  te se zahvalio svima koji su bili na ovom terenu i nesebično pružali pomoć stanovištu te im i danas pomažu svojim znanjem, sposobnošću i zalaganjem. „ Žurne i komunalne službe pokazale su veliki angažman u ovim izvanrednim događajima te požrtvovnost i profesionalizam i stavili se na raspolaganje svim građanima kada im je to bilo najpotrebnije. Kroz kontinuiran trud i rad pokazuju svojim građanima, i svima onima koji se nađu u potrebitim situacijama, da na njih uvijek mogu računati. Ovo je spomen na sve poginule koji se nikad ne smiju zaboraviti“ kazao je Trut.
 
Prisjetimo se u najvršnijem razdoblju, na terenu je bilo angažirano oko:

  • 100 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite uz podršku 80 djelatnika iz sjedišta Ravnateljstva civilne zaštite,

  • 450 pripadnika HGSS-a s 18 potražnih pasa,

  • 590 djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa,

  • 800 vatrogasaca s 11 potražnih pasa,

  • ​200 pripadnika policije,

  • 300 pripadnika Hrvatske vojske, dok ih je na raspolaganju bilo oko 1.500

  • 300 građevinskih stručnjaka Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

U pružanju hitne medicinske skrbi na područjima pogođenim potresom uz 55 timova sisačko-moslavačkog Zavoda za hitnu medicinu sudjelovalo je 65 dodatnih timova izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS) iz cijele Republike Hrvatske.

Povodom godine dana od razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije objavljena je brošura Odgovor sustava civilne zaštite na razorne potrese u Sisačko-moslavačkoj županiji.



Stranica