Održan bilateralni sastanak Stalnog mješovitog povjerenstva s delegacijom Bosne i Hercegovine

U Dubrovniku su se sastale delegacije Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine 

Foto: MUP

Delegacije Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a na čelu s ravnateljem dr.sc. Damirom Trutom i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine na čelu s pomoćnikom ministra dr.sc. Samirom Agićem održale su 24. listopada u Dubrovniku sastanak Stalnog mješovitog povjerenstva za provedbu Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Na sastanku se razgovaralo o novostima u razvoju sustava civilne zaštite u obje zemlje, pri čemu je ravnatelj Trut upoznao sudionike sastanka s reorganizacijom sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, područjima djelovanja Ravnateljstva civilne zaštite te, govoreći o  aktivnostima vezanim uz jačanje zakonodavnog okvira, kazao kako su u postupku donošenja četiri zakona, i to Zakon o sustavu civilne zaštite, Zakon o kritičnoj infrastrukturi, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.

Posebno je istaknuo kako je prošli tjedan donesena Strategija upravljanja rizicima od katastrofa do 2030.g., zajedno s  Akcijskim planom do 2024. godine, što je prvi takav dokument koji predstavlja sveobuhvatan, jedinstven i proaktivan pristup upravljanju rizicima od katastrofa, usmjerava aktivnosti i ulaganja na području upravljanja rizicima, uključujući sve faze upravljanja, od prevencije, pripravnosti do odgovora na katastrofe.

Naglasio je kako je Hrvatska kontinuirano posvećena jačanju svojih kapaciteta ulaganjem i provedbom projekata. Ulaganja u novi sustav planirana su i iz strukturnih fondova  u iznosu od 193 milijuna eura, od čega je 110 milijuna eura planirano za razminiranje šuma i šumskog zemljišta u RH. Osim toga, aktivni smo partner u projektima Mehanizma unije za civilnu zaštitu, kako rescEU tako i tehničkoj pomoći za unapređenje sustava civilne zaštite u Hrvatskoj. U okviru rescEU tijekom požarne sezone sudjelovali smo u koordinaciji gašenja požara u Sloveniji, a pružili smo pomoć i bilateralno Bosni i Hercegovini, rekao je Trut.

Načelnik Sektora 112 Davor Spevec izvijestio je o nedavnim većim prirodnim i drugim nesrećama u Hrvatskoj u 2022. godini (rujanske poplave na području više županija, izlijetanje poljskog autobusa kod Varaždina, željeznička nesreća – sudar vlakova kod Novske te pad Cessne na području općine Rakovica). Osvrnuo se i na aktivnosti Ravnateljstva civilne zaštite i sustava civilne zaštite nakon potresa u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji, u borbi protiv širenja COVID-19, kao i one prilikom prihvata i zbrinjavanja raseljenog stanovništva iz Ukrajine.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom osobito u području operativnog djelovanja i projektnih aktivnosti u procesu koji je prethodio ulasku Bosne i Hercegovine u Mehanizam unije za civilnu zaštitu, pri čemu je pomoćnik ministra sigurnosti BiH dr.sc. Samir Agić izrazio veliku zahvalnost Ravnateljstvu civilne zaštite i ravnatelju Trutu na neizmjernoj pomoći u tom procesu.

Naime, dugogodišnja suradnja dviju zemalja okrunjena je provedbom projekta „EU za bolju civilnu zaštitu – Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije“, vrijednosti 1.498.800 eura, koji je u potpunosti financiran iz Instrumenta predpristupne pomoći (IPA), a provodilo ga je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR. U ovom projektu su, kroz brojne radionice, edukacije, treninge i vježbe, stručnjaci Ravnateljstva civilne zaštite pružili stručnu pomoć i ekspertizu institucijama civilne zaštite Bosne i Hercegovine s primarnim ciljem smanjiti osjetljivost i povećati otpornost na prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe na svim razinama u BIH. Da su te aktivnosti na ovom projektu bile uspješne i usmjerile jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine prema standardima EU, dokazuje činjenica da je Bosna i Hercegovina prije malo više od mjesec dana postala punopravna članica Mehanizma unije za civilnu zaštitu.
 


 

Stranica