Održan 7. Europski forum civilne zaštite

Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite na čelu s ravnateljem dr. sc. Damirom Trutom nazočila je 7. Europskom forumu civilne zaštite koji je održan 28. i 29. lipnja u Bruxellesu.

Foto: MUP

Forum organizira Europska komisija s ciljem okupljanja stručnjaka i donositelja odluka u području civilne zaštite i upravljanja katastrofama na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te predstavnika institucija EU-a, akademske zajednice i privatnog sektora.

Ovogodišnja tema Foruma naziva „Prema bržem, zelenijem i pametnijem upravljanju katastrofama“, obuhvatila je četiri prioritetne osi politike: Jačanje otpornosti na klimatske promjene – priprema za ekstremne vremenske prilike, zaštita građana – prilagođavanje novim rizicima, Europa u svijetu – doseg izvan geografskih granica i Prihvaćanje inovacije i digitalizacije – udruživanje znanja.

Ravnateljstvo civilne zaštite je na Forumu predstavilo projekt Safe and Equal in EMErgencies (SEE ME), kojeg zajednički provodi s partnerima iz Ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore i Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije. Cilj projekta je, kroz analize specifičnih potreba i uočenih nedostataka u postupanju s osobama s invaliditetom u izvanrednim situacijama, razviti protokole koji će žurnim službama omogućiti pružanje učinkovite pomoći osobama s invaliditetom, ali i njihovo uključivanje u aktivnosti prevencije i planiranja u sustavu civilne zaštite na lokalnoj/regionalnoj razini.

Ujedno je u sklopu Foruma održana radionica na temu odgovora na izvanredne događaje, na kojoj su predstavnici Ravnateljstva i tvrtke DOKING održali prezentaciju „Besposadni sustavi u obrani od modernih KBRN prijetnji – nove tehnologije i digitalizacija  za podršku odgovoru na izvanredne događaje“. Primjer je to uspješnog javno-privatnog partnerstva, kojim se zajednički doprinosi razvoju sofisticirane opreme, kao što je daljinski upravljivo vozilo („robot“), namijenjeno za rad u KBRN uvjetima, sa specifičnim operativnim sposobnostima, kao što su uvid u stanje, izviđanje, uklanjanje prepreka, gašenje požara i dekontaminacija u području opasnom za ljude.
 
 

Stranica