Održan 46. video sastanak glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije, zemalja Europskog gospodarskog prostora i zemalja kandidatkinja

U okviru portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije 21. svibnja 2021. održan je 46. video sastanak glavnih direktora za civilnu zaštitu Europske unije, zemalja Europskog gospodarskog prostora i zemalja kandidatkinja

Ključne teme sastanka bile su daljnji razvoj rescEU kapaciteta te dodatno poboljšanje globalnog odgovora Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.
 
U dosadašnjem procesu naučenih lekcija i identificiranih dobrih praksi Europska komisija naglasila je ulogu i mogućnosti Mehanizma Unije za civilnu zaštitu te operativnost dodatnih kapaciteta za odgovor na razini Europske unije - rescEU. Stupanjem na snagu rescEU reforme u 2019. i u kontekstu pandemije COVID-19, države članice, države sudionice i Europska komisije složili su se kako se prioritetna ulaganja u sklopu rescEU moraju usmjeriti na sredstva i kapacitete za gašenje šumskih požara, medicinske i KBRN kapacitete.
 
Obraćajući se nazočnima, pomoćnik Trut  je istaknuo kako je pokazana solidarnost Mehanizma Unije za civilnu zaštitu nakon potresa u Sisačko – moslavačkoj županiji bila od velike važnosti za Republiku Hrvatsku te se ujedno zahvalio svim zemljama članicama i zemljama sudionicama na pruženoj pomoći u opremi, a posebno za zbrinjavanje stanovništva koji su izgubili svoje domove. „Katastrofa koja je pogodila Hrvatsku, rezultirala je, između ostalog, i potrebom velikog broja smještajnih kapaciteta“ – istaknuo je Trut, naglasivši kako je ovaj potres naučena lekcija koja pokazuje nužnost daljnjeg razvoja europskih kapaciteta za zbrinjavanje stanovništva na multifunkcionalnoj osnovi kroz rescEU kapacitete, ne zaboravljajući pritom i ostale rizike, kao što su požari, poplave, KBRN prijetnje te ostale prijetnje koje mogu ugroziti kritičnu infrastrukturu na nacionalnoj, ali i prekograničnoj razini.
 
U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o dodatnom poboljšanju globalnog odgovora Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, koji je naročito u protekloj, zbog pandemije koronavirusa, ali i u ovoj godini pokazao svoje prednosti, ali je i stavljen pred mnoge izazove. Detektirala su se tri ključna segmenta za poboljšanje globalnog odgovora - poboljšanje koordinacije, jačanje suradnje s operativnim dijelom na terenu te održivost.

Referirajući se na tu temu, pomoćnik Trut je izjavio kako su katastrofe pokazale našu ranjivost, ali ujedno su nas i naučile kako biti fleksibilan te najvažnije, kako međusobno surađivati. „Preduvjet za postići učinkovitu međusektorsku suradnju na razini Europske unije je učinkovita međusektorska suradnja na nacionalnoj razini" - istaknuo je Trut te je naglasio kako bi stečena iskustva dobre prakse u pružanju pomoći mogla biti primjenjiva i u odgovoru na zahtjeve za pomoć iz trećih zemalja.
 
Na kraju sastanka, slovenska delegacija predstavila je svoj radni program za predsjedanje Vijećem Europske Unije narednih 6 mjeseci te najavila 47. sastanak generalnih direktora na jesen ove godine.
 

Stranica