​Održan 43. Regionalni sastanak Inicijative za prevenciju i pripravnost u katastrofama za Jugoistočnu Europu DPPI SEE

U sklopu ovogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske „Inicijativom za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu“ (Disaster Prevention and Preparedness Initiative for South-Eastern Europe) u Zagrebu je 23. i 24. ožujka 2022. u hibridnom obliku održan 43. Regionalni sastanak

Na sastanku su, uz predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite, sudjelovali predstavnici Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Turske, Albanije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije te Regionalnog Vijeća za suradnju (Regional Cooperation Council). Tijekom sastanka države članice izvijestile o napretku u području civilne zaštite u zadnjih godinu dana te prezentirale svoje doprinose u okviru Programa obuke za upravljanje u katastrofama (Disaster Management Training Programme). Ujedno su predstavnici Europske Komisije (DG ECHO), UNDRR-a i tvrtke WeRobotics prezentirale mogućnosti suradnje s državama članicama Inicijative.

Predstavnici Ravnateljstva izrazili su daljnju spremnost jačanja regionalne suradnje te naglasili da je hrvatsko predsjedanje Inicijativom posvećeno smanjenju rizika od katastrofa“ (Disaster risk reduction), s posebnim naglaskom na ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa. U sklopu Regionalnog sastanka održan je izbor osoblja Tajništva Inicijative za prevenciju i pripravnost u katastrofama za Jugoistočnu Europu DPPI SEE. Za voditelja Tajništva ponovno izabran  Vlatko Jovanovski, a za administrativno-financijskog službenika Irfan Agić.

Na marginama sastanka predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite održali su bilateralni sastanak s predstavnicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine na temu pružanja potpore Bosni i Hercegovini u pristupanju Mehanizmu unije za civilnu zaštitu te projektne suradnje. Republika Hrvatska je 2013. godine potpisala Memorandum o Institucionalnom okviru DPPI SEE koji je ratificiran i trenutno je na snazi (NN 6/2014). Cilj Inicijative je jačanje regionalne suradnje u području prevencije i pripravnosti u katastrofama. Dosadašnja suradnja stranaka u okviru DPPI SEE ostvarivala se kroz Program obuke za upravljanje u katastrofama, radnim sastancima i sudjelovanjem na tečajevima, seminarima i konferencijama.

Stranica