Održan 22. sastanak Stalnog hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva za zaštitu od katastrofa

Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a na čelu s ravnateljem dr.sc. Damirom Trutom i slovenska delegacija na čelu s Leonom Behinom, v.d. generalnog direktora Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, održale su 15. veljače 2023. u Zagrebu sastanak Stalnog hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa

Foto: MUP

Na sastanku se razgovaralo o novostima u razvoju sustava zaštite od prirodnih i drugih nesreća u obje države, a nezaobilazne teme bile su i suradnja u okviru projekata Europske Unije te aktualno pružanje pomoći Republici Turskoj, pogođenoj razornim potresom.
 
Ravnatelj Trut upoznao je sudionike sastanka s reorganizacijom sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj i područjima djelovanja Ravnateljstva civilne zaštite te istaknuo kako se intenzivno radi na jačanju zakonodavnog okvira kao i provođenju projekata financiranih iz EU fondova, jačanju sustava upravljanja katastrofama kroz opremanje sustava civilne zaštite i svih operativnih snaga te nadogradnji i modernizaciji postojećih sustava i alata, ali i provođenju preventivnih aktivnosti kroz edukacije i osposobljavanja te podizanju svijesti građana o mogućim ugrozama i aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa.
 
Također, ravnatelj je istaknuo kako je u listopadu prošle godine donesena Strategija upravljanja rizicima od katastrofa do 2030.g., zajedno s  Akcijskim planom do 2024. godine, što je prvi takav dokument koji predstavlja sveobuhvatan i proaktivan pristup upravljanju rizicima od katastrofa.
 
Osvrnuo se i na izvanredne događaje u Republici Hrvatskoj u posljednje dvije godine, potres u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, COVID-19, poplave, veće nesreće (2 pada zrakoplova, slijetanje autobusa i željeznička nesreća), aktivnosti prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine te pružanja pomoći Turskoj nakon razornog potresa prošlog tjedna te je zaključio kako je sustav civilne zaštite Republike Hrvatske spreman učinkovito  i pravovremeno odgovoriti na sve izazove i zahtjeve s terena.
 
Ovom sastanku prethodili su sastanci potkomisija na stručne teme (obuka i osposobljavanje, zaštita od požara, broj 112, prevencija-procjene i planovi). Stalno mješovito povjerenstvo koje čine ravnatelji civilne zaštite obiju država te suradnici iz područja operative, prevencije, sustava 112, inspekcije i međunarodne suradnje sastaje se jednom godišnje, naizmjenično u Hrvatskoj i Sloveniji, kako bi razmijenilo informacije o novostima na području zakonodavstva i sustava civilne zaštite, revidiralo zajedničku suradnju i planiralo buduće aktivnosti.
 
Aktivnosti u 2023. godini uključuju, redovito uzajamno izvješćivanje o nastalim prirodnim i drugim nesrećama, izvješćivanje o zakonskim i organizacijskim izmjenama na području, suradnju potkomisija, suradnju operativnih timova u pograničnom području, po potrebi pomoć u zaštiti i spašavanju te uklanjanju posljedica prirodnih i drugih nesreća te suradnju u okviru međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa.
 
Obje delegacije zaključile su kako je bilateralna suradnja Republike Hrvatske i Republike Slovenije, koja traje u kontinuitetu više od 20 godina, izuzetno uspješna te su iskazale želju za nastavkom suradnje u svim segmentima upravljanja katastrofama, budući da, kao susjedne zemlje, dijelimo iste rizike i suočavamo se s istim izazovima.
 

Stranica