Održan 21. sastanak Stalnog hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama

Delegacija Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a na čelu s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damirom Trutom i direktor Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Darko But sa suradnicima održali su 14. lipnja putem video veze 21. sastanak Stalnog hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama

Foto: MUP

Na sastanku se razgovaralo o novostima u razvoju sustava civilne zaštite u obje zemlje, pri čemu je pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut upoznao sudionike sastanka s aktivnostima vezanim za izradu novih zakonodavnih aktivnosti, prvenstveno novog prijedloga Zakona o sustavu civilne zaštite, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, Zakona o kritičnoj infrastrukturi te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju koji su u postupku donošenja, kao i nedavno donesenog Zakona o zaštiti novčarskih institucija. Također se osvrnuo i na glavne planske dokumente kao što su uz već usvojenu Procjenu rizika od katastrofa u RH, Strategija upravljanja rizicima od katastrofa i Državni plan djelovanja civilne zaštite koji su u završnoj fazi izrade.

Pomoćnik je ujedno održao i prezentaciju o odgovoru i aktivnostima Ravnateljstva civilne zaštite i sustava civilne zaštite nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tom prigodom istaknuo je izvrsnu međunarodnu suradnju te se zahvalio slovenskoj strani na pruženoj pomoći u šatorima, električnim grijačima, sklopivim krevetima, vrećama za spavanje te mobilnim kućicama, zaželjevši im puno uspjeha u nadolazećem predsjedanju Vijećem Europske unije.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom, posebno na području pogranične suradnje, obuke te u okviru međunarodnih organizacija (EU UN i NATO) i regionalnih inicijativa ( Inicijativa za pripravnost i prevenciju u katastrofama za JI Europu - DPPI).
 
Na sastanku je ujedno usvojen i potpisan Radni plan za 2022. godinu.
 
Bilateralni sastanci Mješovitih povjerenstava rezultat su potpisivanja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o suradnji na području zaštite od prirodnih i civilizacijskih katastrofa iz 1997.godine.



Stranica