Održan 20. sastanak Stalnog hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a na čelu s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damirom Trutom i direktor Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Darko But sa suradnicima održali su danas dvadeseti sastanak Stalnog hrvatsko-slovenskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama

Ujedno sa slovenske strane sastanku su se pridružili i predstavnici Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost, kao slovensko regulatorno tijelo za područje nuklearne sigurnosti, na čelu s direktorom Uprave Igorom Sircom. Sastanak se zbog nepovoljne epidemiološke situacije održao on – line.
 
Na sastanku se razgovaralo o novostima u razvoju sustava civilne zaštite u obje zemlje, s naglaskom na izmjene zakonskih regulativa i donošenje planskih dokumenata, nužnih za daljnje poboljšanje upravljanja rizicima od katastrofa. Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut istakao je nedavno donesene zakone, kao i glavne planske dokumente, među kojima su Procjena rizika od katastrofa za RH, koju je Vlada RH donijela u studenom 2019. te Strategija upravljanja rizicima od katastrofa i Državni plan djelovanja civilne zaštite, koji su u završnoj fazi izrade.
 
Također su obje delegacije prezentirale aktivnosti i naučene lekcije sustava civilne zaštite vezane za borbu protiv širenja koronavirusa, a razgovaralo se i o koordinaciji zaštitnih mjera između  regulatornih tijela obje zemlje, koje se odnose na nuklearnu sigurnost. 
 
Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom, posebno na području pogranične suradnje, obuke te u okviru međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa. Posebno je istaknuta suradnja na projektu INTERREG HITRO, sa svrhom stvaranja  prekograničnog partnerstva, koje će rezultirati osnivanjem zajedničkog prekograničnog tima zaštite i spašavanja, kao primjer međudržavne suradnje dionika u civilnoj zaštiti, kao i na projektu ENRAS, s ciljem osiguravanja i usklađivanja zajedničkih intervencija u slučaju radiološke ili nuklearne nesreće.
 
Na sastanku je ujedno usvojen i potpisan Radni plan za 2021. godinu.
 
Bilateralni sastanci Mješovitih povjerenstava rezultat su potpisivanja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o suradnji na području zaštite od prirodnih i civilizacijskih katastrofa iz 1997.godine.


Stranica