Obuka pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite za stabilizaciju zrakoplova

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite započeli su obuku stabilizacije zrakoplova i premještanja u svrhu oslobađanja poletno-sletne staze sukladno zrakoplovnim propisima i specifičnoj opremi

Foto: MUP

Obuka traje pet dana i održava se na zrakoplovnoj luci u Ostravi (Republika Češka). Moguće zrakoplovne nesreće na zračnoj luci u kojima će tim moći djelovati, razvrstane su u tri kategorije. Po završetku tečaja tim DIP CZ biti će osposobljen za djelovanje u I. i II. kategoriji nesreća budući da posjeduje opremu za rješavanje slučajeva za te vrste nesreća.
 
U navedene kategorije spadaju nesreće zrakoplova kada zrakoplov prilikom polijetanja ili slijetanja izleti izvan poletno-sletne staze ali ostane na kotačima odnosno kada kod slijetanja ostane bez jednog ili više stajnog trapa. U takvim slučajevima bitno je što prije osposobiti poletno-sletnu stazu kako bi trošak zatvaranja zračne luke bio što manji, u koordinaciji istražitelja zrakoplovnih nesreća, zrakoplovne kompanije i upravitelja zračne luke, a sve u cilju smanjenje daljnjeg oštećenja zrakoplova prilikom manipulacije oštećenog zrakoplova.
 
Sve operacije stabilizacije zrakoplova propisane su dokumentom pod nazivom „Aircraft Recovery Manual“ i definiran je za svaki tip zrakoplova. Važno je naglasiti da Republika Hrvatska do sada nije imala opremu niti sposobnosti za rješavanje ovakvih tipova nesreća, stoga će zračne luke u Republici Hrvatskoj moći nakon obuke i daljnjeg usavršavanja i uvježbavanja pripadnika DIP CZ, računati na ovaj tim što će pridonijeti smanjenju troškova u slučaju takvih nesreća.
 
Budući da će pripadnici DIP CZ dobiti međunarodni certifikat, tim će moći djelovati i izvan granica RH budući da takve opreme i sposobnosti u našoj regiji nema te na taj način vratiti uloženo.

Stranica