Obrane od poplava

Foto: MUP

Stanje obrana od poplava u 16 sati (30. rujna 2022.)

Karlovačka županija

Sukladno procjeni Hrvatskih voda vodostaj Kupe u Karlovcu ne bi trebao prijeći 750 cm.
U 15 sati vodostaj Kupe u Karlovcu iznosio je +729 cm te je u stagnaciji, no i dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplave. Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu iznosio je u 15 sati +661 cm uz porast od +3 cm i na snazi je mjera pripremnog stanja obrane od poplave.
 
Vodostaji uzvodno od Karlovca su u laganom padu te danas nije bilo većih padalina na području Karlovačke županije.
 
Ravnateljstvo civilne zaštite je pružilo logističku potporu i osiguralo operativnim snagama na terenu, a koje trenutno rade na pripremi za obranu od poplava,  suhe obroke i vodu. Također, u tijeku je dostava pet muljnih pumpi i tri agregata za struju za općinu Žakanje.
 
Trenutno na području Karlovačke županije zatvorene su sljedeće ceste:

  • ŽC 3143 Levkušje, grad Ozalj

  • DC 228 Ilovac Ozaljski

  • DC 36 u mjestu Koritinja

Više o stanju na cestama možete saznati na stranicama Hrvatskog autokluba.



Stanje obrana od poplava u 9 sati 

Karlovačka županija
 
Svi vodostaji rijeke Kupe uzvodno od Karlovca od noćas su u laganom padu, no još uvijek se bilježi porast u Karlovcu i prigradskom naselju Brodarci. Vodostaj Kupe u Karlovcu danas, 30. rujna u 7 sati je iznosio +702 cm uz porast od 5 cm, stoga je od 7 sati na snazi mjera redovne obrane od poplave.
 
Prema prognozi Hrvatskih voda vodostaj u Karlovcu tijekom dana bi trebao doseći 750cm. Na tom području su zatvorene pojedine prometnice , ali postoje alternativni pravci koje možete pratiti na stranici HAK-a ovdje.
 
Također, jučer u večernjim satima je održana još jedna sjednica Stožera civilne zaštite grada Karlovca. Dodatno je jučer napunjeno 2500 vreća s pijeskom koje su podjeljene mjesnim odborima.
 
Članovi Stožera su u kontinuiranom kontaktu s predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, odnosno povjerenicima civilne zaštite, na područjima ugroženim od poplava, prate situaciju i međusobno koordiniraju daljnje aktivnosti. Sve operativne snage i komunalne službe su i dalje na terenu te u pripravnom stanju kako bi promptno reagirali.
 SEKTORI / BRANJENA PODRUČJA:
 
U sljedeća tri dana na području:
- sektora E (sjeverni Jadran) prognozirane su značajnije oborine (kumulativno od 50 do više od 80 mm/m2), koje lokalno mogu biti izraženije praćene grmljavinom, pri čemu se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora E, ali i porast vodostaja manjih vodotoka i bujičnih tokova, uz mogućnost urbanih poplava.
- sektora F (južni Jadran) prognozirane su oborine (kumulativno od 25 do više do 40 mm/m2), koje lokalno mogu biti izraženije praćene grmljavinom, pri čemu se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora F, ali i porast vodostaja manjih vodotoka i bujičnih tokova. 
- sektora C (gornja Sava) i D (srednja i donja Sava) prognozirane su oborine (kumulativno od 5 do 30 mm/m2), koje lokalno mogu biti izraženije praćene grmljavinom, pri čemu se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora C i D, ali bez uvođenje redovnih mjera obrane od poplava, ali uz mogućnost  porasta vodostaja manjih vodotoka i bujičnih tokova.

Stanje obrana od poplava u 14 sati (29. rujna 2022.)

Karlovačka županija

S obzirom na procjene Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatskih voda vezano za porast vodostaja rijeka na području Karlovačke županije, danas su održane sjednice Stožera civilne zaštite grada Karlovca i Ogulina. Članovi Stožera su u kontinuiranom kontaktu s predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, odnosno povjerenicima civilne zaštite, na područjima ugroženim od poplava, prate situaciju i međusobno koordiniraju daljnje aktivnosti.

Na području Brodarci, Borlin, Gradac, Vodostaj, Donje Mekušje, Husje, Kobilić  i Koritinja, distribuirano  je 4.000 vreća za pijesak, a aktivnosti punjenja pijeskom i dalje su u tijeku.

Prema prognozi Hrvatskih voda, najveći val Kupe u Karlovcu bit će u noćnim  satima, s 29. na 30.  rujna 2022. te je moguće očekivati redovne mjere od poplava.

Trenutačni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu 29. rujna 2022. u 14:00 sati iznosi +434 cm.

Sve operativne snage i komunalne službe su na terenu i u pripravnosti.

Za sve informacije građani se mogu javiti Stožeru civilne zaštite Grada Karlovca na email stozer.cz@karlovac.hr i broj 099 5284 728.

Prognoza i stanje vodostaja Hrvatskih voda


Istarska županija

  • Hrvatske vode donijele su 29. rujna u 00:00 sati rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali slivovi Mirna – Dragonja – Boljunčica, za dionicu: Rijeka Mirna – gornji tok (prekid izvanrednim mjera u 05:15 sati). 

  • U 01:30 sati donijele su rješenje o uspostavi izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama za dionicu Rijeka Mirna – gornji tok (prekid izvanrednog stanja u 03:15 sati).

 
Primorsko-goranska županija

  • Hrvatske vode donijele su 29. rujna u 00:15 sati rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Gorski kotar, za dionicu: Kupa (gornji tok).

  • U 01:15 sati donijele su rješenje o uspostavi izvanrednog stanja  na zaštitnim vodnim građevinama za dionicu Kupa – gornji tok (prekid izvanrednog stanja u 03:15 sati)

  • U 02:15 sati donijele su rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava za dionicu Kupa – donji tok.

  • U 03:00 sati donijele su rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava, branjeno područje Mali sliv Gorski Kotar, za dionicu Kupica. 

 
Karlovačka županija

  • S obzirom na velike količine padalina i porast vodostaja, u stanju pripravnosti su sve žurne i komunalne službe grada Karlovca kako bi, u slučaju potrebe, promptno reagirali. 

  • Služba civilne zaštite Karlovac je u stalnom kontaktu sa županicom Karlovačke županije, gradonačelnikom Grada Karlovca te s ostalim gradonačelnicima i načelnicima uzvodno od Karlovca, prate situaciju i koordiniraju daljnje aktivnosti. 

  • U tijeku je postavljanje box barijera i njihovo punjenje pijeskom na mjestima gdje nije branjeno područje nasipom. Grad Karlovac podijelio je vreće i najlone po mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

 

 

Brošura - Poplave

Prikaz vodostaja Hrvatskih voda

 
 


Stranica