Objavljen poziv „Razminiranja i zaštite šuma u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – Karlovac Karst"

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Karlovac Karst_3.JPG

Projektom će se razminirati nešto više od 17 km2 šuma i šumskog zemljišta s ciljem sigurnog javnog pristupa, obnovit će se 21,80 ha zapuštenih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste te će biološki revitalizirati 210,65 ha šuma i šumskog zemljišta

U petak, 26. ožujka 2021., objavljen je Poziv „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – Karlovac Karst“ (referentni broj Poziva: KK.06.5.3.03) u okviru Specifičnog cilja 6iii3 Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020. Opći cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma na kršu, u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije, a obuhvaća područje od ukupno 1.929,08 ha koje se prostire u tri općine - Josipdol, Plaški i Tounj.

Projektom će se razminirati nešto više od 17 km2 šuma i šumskog zemljišta s ciljem sigurnog javnog pristupa, obnovit će se 21,80 ha zapuštenih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste te će biološki revitalizirati 210,65 ha šuma i šumskog zemljišta. Procijenjeno je da će vrijednost nabave poslova razminiranja prema 20 idejnih planova iznositi nešto više od 187 milijuna kuna (s PDV-om), od kojih se 85% planiraju europska bespovratna sredstva.



Provedbom projekta biti će stvoreni uvjeti za strukturalni i gospodarski održivi razvoj i upravljanje šumama, odnosno promicanje usluga šumskih ekosustava kroz obnovu, zaštitu i poboljšanje produktivnosti, stabilnosti i bioraznolikosti šuma. Bespovratna sredstva dodijelit će se izravnom dodjelom jedinom prihvatljivom prijavitelju Hrvatske šume d.o.o., dok je Ministarstvo unutarnjih poslova partner na projektu.

Podsjetimo, ovo je treći u nizu strateških projekata u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s ciljem razminiranja koje je preduvjet zaštiti, obnovi i očuvanju šuma i šumskog zemljišta na Natura 2000 područjima. Kroz dosad realizirana dva projekta Naturavita i Fearless Velebit, razminirano je područje od 41,6 km2, ukupne vrijednosti nešto više od 460 milijuna kuna, od kojih    85% čine bespovratna europska sredstva.

Poziv je objavljen na stranicama  eFondovi  i strukturni fondovi 

Izvor: MINGOR

Stranica