Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/HZHM.jpg

Svim djelatnicima Hitne medicinske službe zahvaljujemo na požrtvovnosti kojom spašavaju ljudske živote i čestitamo Nacionalni dan hitne medicinske službe!

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. održala je videokonferenciju s djelatnicima HMS-a iz svih dijelova Hrvatske, a istoj su se pridružili ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH Damir Trut te prigodnim obraćanjem čestitali hitnjacima njihov dan.

Na videokonferenciji su razmijenjena iskustva o dosadašnjem odgovoru sustava HMS-a na pandemiju izazvanu koronavirusom te dogovorene daljnje aktivnosti i obveze djelatnika HMS-a tijekom postupnog relaksiranja mjera Stožera civilne zaštite RH kako bi se nastavilo nesmetano pružanje hitne medicinske skrbi potrebitima, a pri tom maksimalno zaštitilo i hitne pacijente i zdravstvene djelatnike. „Hitna medicina je dinamična struka koja je bila dodatno opterećena u vrijeme koronavirusa jer su radnici na teren nekad morali izlaziti s punom zaštitnom opremom u kojoj nije lako raditi. Znam i da je bilo vruće, znam i da su ostajali tragovi na licu od maski po sat-dva“, istaknuo je tom prigodom ministar zdravstva te zahvalio djelatnicima HMS-a na dodatnom trudu koji su uložili u borbi protiv pandemije, ali i na osjećaju sigurnosti koji svojim radom omogućavaju svim građanima.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH Damir Trut istaknuo je kako ne treba posebno isticati koliko su „hitnjaci“ važni u spašavanju ljudskih života, s kojom brzinom dolaze na lokaciju, pružaju pomoć unesrećenom na licu mjesta i odvozite ga u bolnicu, i sve to s profesionalnim, ali i ljudskim odnosom i prema svom poslu i prema pacijentu. "Nalazim više poveznica između sustava civilne i hitne službe. Između ostalih, rad u stresnim situacijama, brza reakcija i odgovor na krizu, profesionalnost i spašavanje ljudskih života su ključne. Ovih zadnjih par mjeseci to posebno dolazi do izražaja, kad sve žurne službe i svi segmenti sustava civilne zaštite danonoćno poduzimaju sve potrebno kako bi što uspješnije suzbili širenje novog koronavirusa. I svi pokazatelji govore da u tome uspijevamo. Isto tako brza i profesionalna reakcija uslijedila je nakon potresa. U vrlo kratkom roku aktivirale su se sve snage, od Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vojske, policije, operativnih snaga sustava civilne zaštite i naravno hitne službe. Vjerujem da je vaša djelatnost u tim trenucima bila u punoj pripravnosti i da ste, kao i uvijek, odlazili na zahtjevne intervencije,  koje su bile dodatno otežane zbog posljedica potresa", naglasio je između ostalog Trut, uputivši iskrenu čestitku ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu Maji Grbi Bujević i svim djelatnicima Hitne medicinske službe za njihov dan te svima skupa zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Hrvatski sabor je 2013. godine jednoglasnom odlukom 30. travnja proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe. Tom odlukom hrvatska hitna medicinska služba pridružila se nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

Svim djelatnicima Hitne medicinske službe zahvaljujemo na požrtvovnosti kojom spašavaju ljudske živote i čestitamo Nacionalni dan hitne medicinske službe!

 

Stranica